вторник, 29 декември 2020 г.

"Разхищава" ли се ваксина: Колко дози има в един флакон - пет, шест или седем

 EС ще има шести договор за потенциална ваксина срещу коронавируса - NOVA 

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш е отправил към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложение да се използва ваксината срещу коронавирус, съдържаща се в един флакон, за шест ваксинации вместо за пет, както става сега в страните от ЕС, предаде ТАСС.

"Вчера вечерта предложих на председателя на ЕК Фон дер Лайен Европейската агенция за лекарствата да разреши бързо да се правят по шест ваксинации с един флакон от ваксината на "Пфайзер" (Pfizer) и "Бионтех" (BioNTech) вместо пет. Това е изпробвано в САЩ. Такава практика одобри и израелското министерство на здравеопазването. От много чешки болници до мен достигна информация, че съдържанието на един флакон без проблем може да съответства на шест дози от ваксината", заяви Бабиш.

Според него ако се издаде подобно разрешение, то страните в ЕС ще могат да увеличат с 20 процента количеството на дози от ваксината. Така например Чехия вместо 8 милиона дози ще разполага с 9,6 милиона дози.

Какво пише в характеристиката на продукта

В обяснението си за ваксината - наречено "Кратка характеристика на продукта" Министерството на здравеопазването казва, че "това е многодозов флакон и съдържанието му трябва да се разреди преди употреба. Eдин флакон (0,45ml) съдържа 5 дози по 0,3 ml след разреждане. 1 доза (0,3ml) съдържа 30 микрограма и РНК ваксина срещу COVID-19 (включена в липидни наночастици).

Как се стигна до това предложение на Бабиш

В средата на декември Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) обяви, че могат да се използват допълнителни дози коронавирусна ваксина, съдържаща се във флаконите на "Пфайзер" (Pfizer), потенциално разширявайки предлагането на лекарството в САЩ с 40%. Новината, съобщена първоначално от Politico, дойде след като фармацевтите откриват, че някои от флаконите с ваксини съдържат достатъчно течност за до две допълнителни дози, написа на 16 декември "Гардиън" (The Guardian).

FDA заяви на Pfizer, че тези дози могат да се използват, вместо да се изхвърлят. Това бе промяна в позицията на федералната администрация, която седмица по-рано посочи, че  всеки флакон съдържа само пет дози - правило, към което на фармацевтите бе препоръчано да се придържат.

"Предвид спешната ситуация в областта на общественото здравеопазване, FDA съветва, че е приемливо да се използва всяка пълна доза, която може да се получи" от флакона, заяви говорител на FDA пред Politico. Той цитира научно изказване, че е обичайно производителите да препълват флаконите, тъй като са възможни разливи при използване.

Говорител на FDA заяви същото и пред "Вашингтон пост" (Washington Post): "Понастоящем, предвид спешната ситуация в областта на общественото здравеопазване, FDA съветва, че е приемливо да се използва всяка пълна доза (шестата, или евентуално дори седмата) от всеки флакон, в очакване на решение на проблема.

Шарън Кастило, говорител на Pfizer, каза на свой ред пред Washington Post, че "количеството ваксина, останало в многодозовия флакон след използване на пет дози, може да варира в зависимост от вида на използваните игли и спринцовки".

Регулаторът в САЩ заяви, че допълнителните дози могат да се използват, но остатъците от ваксина от различни флакони не трябва да се смесват, за да се избегне замърсяване.

Новините от днес и със задна дата