петък, 18 декември 2020 г.

8 месеца след катастрофата - Кристиан Николов отива на съд за смъртта на Милен Цветков

Прокуратурата внесе в Софийския градски съд обвинителния акт срещу 22-годишния Кристиaн Николов, обвиняем за смъртта на журналиста Милен Цветков.

Това става почти осем месеца след тежката катастрофа на Великден, при която младият мъж блъсна с джип спрелия на червен светофар автомобил на Цветков.

Заради високата скорост, липсата на какъвто и да било опит да спре и откритите няколко наркотични вещества в кръвта му Николов беше обвинен, че умишлено е предизвикал инцидента, причинил смъртта на журналиста. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Бившият възпитаник на Немската гимназия в София е в ареста от 19 април, откъдето съдът отказа да го пусне. На едно от последните заседания по делото той се включи по видеовръзка и заяви:

"Искам да изкажа моите искрени съболезнования на семейството на г-н Цветков. Вече седем месеца се намирам в ареста и тази медийна атака действа смазващо на психиката ми. Съдействам изцяло на разследването, така ще бъде и занапред. Няма да се укривам, да бягам, да шиканирам делото. Знам какво ме чака и смятам да поема пълна отговорност".

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха днес, че в резултат на проведеното разследване е установено, че около 18 ч. на 19.04.2020 г., на ул. "Хенрик Ибсен", преди кръстовището с бул. "Черни връх", при управление на "Ауди Q7", Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което е предизвикал пътнотранспортно произшествие и умишлено причинил смъртта на друг участник в движението - водача на спрелия на пътното платно "Субару Форестер" на Цветков.

Случаят е особено тежък - деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества - амфетамин, кокаин, тетрахидроканабинол (канабис - б.р.), със скорост, значително надвишаваща разрешената - около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно на кръстовището се намирали множество други участници в движението - водачи на автомобили и пешеходци, подчертаха от прокуратурата.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото, на което да бъде дадено неговото начало.

Майката на Николов - Десислава Пешева, също е с повдигнато обвинение. Като управител на дружество "Винпром - Карнобат" тя е собственик на автомобила Audi Q7, с който беше убит Цветков. Прокуратурата я обвини, че е допуснала да се стигне до трагичното произшествие, позволявайки на сина си да шофира фирмената кола след употреба на наркотици.

Бивши съученици на Кристиан разказват, че той се е дрогирал още в училище, бил брутален и се мислел за безсмъртен.

Новините от днес и със задна дата