четвъртък, 17 декември 2020 г.

Официално до 31 януари: Молове и заведения затворени, градини и училища до 4 клас - отворени

  

                              Снимка: БТА

Противоепидемичните мерки остават в сила до 31 януари 2021 г. с някои изключения. Това съобщи на пресконференция в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той съобщи, че за последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52 процента, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в следните области - Шумен - 76 на сто, Бургас - 70 процента, Търговище - 68, Варна - 67, Русе - 66, Ямбол и Сливен - 64, Пазарджик - 59, Ловеч - 57.

За последното денонощие излекуваните пациенти са 2575. Така общият брой е 90 510 от началото на епидемията.

"Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е не. Като министър на здравеопазването аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. И това е целта на мерките, които ще предложим заедно с колегите от Националния оперативен щаб", допълни проф. Ангелов. 

Нощните заведения, игралните зали, ресторантите, казината и спортните зали ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. 

Както беше обявено вчера, ресторантите в хотелите ще могат да работят, но при много специфична организация, стана ясно от думите на проф. Ангелов. Необходимо е да бъде изготвен график за закуска, обяд и вечеря, който да гарантира две или три смени, достатъчно отстояния между хората и масите, както и не повече от 50% от местата трябва да са запълнени. Вечерният час е до 22 ч., в който трябва да работят ресторантите в хотелите.

 

Забраните за работа на моловете продължават с изключение на институциите, които работят в тях - банки, аптеки и магазини, които са на телекомуникационни компании, където се плащат сметките. Продължава забраната за събития, конгреси и конференции до 31 януари.

Детските градини, яслите и учениците от първи до 4 клас обче ще отворят след ваканцията от 4 януари 2021 г. 

Също така от 1 януари ще отворят кина, театри, музеи и галерии с капацитет до 30 процента заетост на места. 

"България е на второ място по смъртност от коронавирус в ЕС и на първо на Балканския полуостров. 14-дневната заболеваемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14 място в ЕС и европейското икономическо пространство и трето място на Балканския полуостров след Сърбия и Северна Македония. По отношение на смъртността, тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда второ място в ЕС след Словения и първо място на Балканския полуостров", каза от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му тенденцията в България за последните 14 дни, въпреки това вдъхва плах начален оптимизъм.

"За изтеклите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8 % в броя на новорегистрираните случаи, а същия период в България той е минус 4,5 %. Да, благоприятна е тенденцията. Започваме да виждаме как това започва да се отразява на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и смъртността - нещо, което очакваме да стане факт до края на годината. Извън тези данни, вътре продължава между областите да има значителни разлики. Кърджали е областта с най-ниска заболеваемост - тя е 144 на 100 000, а най-висока е в Бургас - 778, седем пъти разлика. В София тя е 534 за 14-дневния период, но хубавото е, че в последните два дни падна под 500 на 100 000. Ако тази тенденция се задържи, ние вече виждаме как проблемът с приема в София е до голяма степен решен", посочи доц. Кунчев.

Той уточни, че днес той и министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще проведат срещи с представители на хранителните и нехранителните магазини, за да се уточнят как ще се прилагат противоепидемичните мерки.

"Правим го, за да уговорим точно изпълнението на мерките, тъй като при предната заповед бяхме свидетели на доста груби нарушения, които нямаме намерение да толерираме сега. Собствениците трябва да са наясно, че ако установим такива решения, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа", подчерта главният държавен здравен инспектор.

Началникът на щаба и ВМА проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че има известен оптимизъм от данните след налагането на ограничителните мерки. 

"Оптимизмът е сериозен, обаче е недостатъчен по отношение на смъртността и заетите реанимационни легла. Затова предлагаме тези мерки на правителството и то след сериозен дебат. В тази насока искам да кажа едно нещо за Националния оперативен щаб - винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко починали до намирането на ваксина. Ваксините вече са на пазара и затова трябва да сме по-мотивирани да спрем тази агония в икономиката, в здравните заведения, училищата и в психаката на хората. Това е единственият начин", заяви той. 

Проф. Мутафчийски призова всички български граждани да се ваксинират срещу коронавирус. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че решението за отваряне на детските ясли, градини и училища за децата до 4 клас се базира на официалните данни, че децата на тази възраст по-малко допринасят за усложняване на обстановката в сравнение с големите ученици. 

"Освен това в тази възраст е по-трудно онлайн обучението. В начален етап сме ограничили часовете до 20 минути, а и е задължително присъствието на родители, а не всички са ангажирани с обучението на децата си. Имаме и неграмотни родители. Важно е да подчертаем, че родителите в резултат на направените промени в Закона за училищното и предучилищно образование имат право да задържат децата си вкъщи. В момента имаме над 1000 такива заявления, така че това е начинът да се направи изключение от принципа на задължителност на присъствено обучение", заяви Вълчев. 

По думите на образователния министър, за големите ученици е възможно присъственото обучение да бъде възстановено и преди 31 януари. 

32 298 заявления за помощ са подадени от родители на ученици, съобщи социалният министър Деница Сачева. 

"От тях са одобрени около една трета. Те ще получат за цял месец една минимална работна заплата или пропорционално за седмиците, в които детето е било в дистанционно обучение", обясни тя. 

По мярката "Осигуряване на детегледачка" са изплатени 20 милиона лева на родителите, които ползват услугите на такава детегледачка, каза още Сачева.

Новините от днес и със задна дата