понеделник, 16 ноември 2020 г.

Шефът на НЗОК: Личните лекари ще дават направление за PCR тест без лимит, но при два симптома

  

Изпратихме решенията на Надзорния съвет на НЗОК, които трябва да влязат в проекта на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г. Най-основното в тези наши решения е личните лекари да могат да издават направление за PCR тест при наличие на поне два симптома, като няма да има никакви лимити.

Друго важно решение е, че увеличихме цените на двете клиничните пътеки, които са свързани с лечението на белодробните заболявания. Това каза пред bTV управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

"В проекта на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г. се предлага личният лекар да може да издаде направлението на пациентa независимо от начина, по който болният се е свързал с лекаря си - в кабинета или по телефона. Общо симптомите са 11, като трябва да има минимум два, за да се издава електронно направление. Няма да има лимити за личните лекари да издават електронни направления. 

При консултация, направена от разстояние, личният лекар ще издава амбулаторен лист със специфичен код, на който няма да се изисква подпис на пациента. Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението. 

След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор с НЗОК и извършваща PCR тест. НЗОК заплаща до 60 лева за PCR тест. За електронните направления трябва да попитате "Информационно обслужване", ние нашата работа сме си я свършили", обяви проф. Салчев.

"Според мен общопрактикуващите лекари могат да решат проблемите на своите пациенти и без PCR тест. Клиничната картина не зависи от теста. Общопрактикуващите лекари трябва да лекуват вирусната инфекция - независимо каква е тя. И без PCR тест може да се пусне болничен лист. Стигматизацията на короноварисуа достигна такива равнища, че работещите в болниците да не могат да се приберат вкъщи.

Крайно време е обществото да се успокои. Това заболяване трябва да се лекува, както се лекува остра вирусна инфекция. Абсолютно невярно е твърдението, че болниците не приемат без направен PCR тест", каза още шефът на здравната каса.

Новините от днес и със задна дата