петък, 13 ноември 2020 г.

PCR или антигенен тест

istock

PCR или антигенен тест? 

Все по-често хората със симптоми на Covd-19 предпочитат антигенните тестове, тъй като са по-евтини, а последните данни на експертите сочат, че тяхната чувствителност съвпада около 98% с PCR-а.

Те обаче не влизат в статистиката и съответно с него болният не влиза в системата и не може да получи болничен. 

Материал и за двата теста се взема от носоглътката. Антигенният е три пъти по-евтин, а резултатът от него излиза за около 30 минути. 

До 18-и ноември се очаква европейските експерти да се произнесат до каква степен антигенните тестове могат да станат алтернатива на PCR-ите. През РЗИ-тата ще се разпространят антигенни тестове към здравната система, за да може да се осъществява скрининг и бързо ориентиране в състоянието на пациентите.

Бързите ангигенни тестове ще се включат в скрининга, след като заболелите в страната станат 300 на 100 000 души население. В момента те са 518 на 100 000 души население. 

След като излезе европейското решение за антигенните тестове, Министерството на здравеопазването ще издаде заповед, с която бързите антигенни тестове да бъдат приравнени с PCR-ите, чак тогава ще започнат да влизат на отчет в системата и ще бъдат предпоставка за карантина. 

Новините от днес и със задна дата