петък, 6 ноември 2020 г.

Министър Ангелов: Не си правете тестове за COVID-19, ако нямате симптоми

  

В София няма проблем с болничните легла, както и с транспортирането с линейки. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Болничните легла за Covid-19 в столицата са около 3000, уточни той. 

Днес министърът посети УМБАЛ "Св. Анна"-София, за да види на място създадената организация за работа в условията на COVID-19 в лечебното заведение.

Той провери и новосъздадения мобилен пункт пред болницата за триаж на пациенти и за тестване за COVID-19, който се намира срещу входа на Спешното отделение на болницата.

Министърът провери как работи пункта като пациент.

"Измериха ми температурата. "Тя е нормална, нямам никакви симптоми. Последният ми тест, който направих миналата седмица беше отрицателен. Казвам всички тези данни, за да няма съмнение и различни интерпретации за всички. Смятам, че  отговорното поведение на всичко хора, които се срещаме с множество други хора, трябва да постъпваме по този начин - да сме отговорни към себе си и към своите близки", каза проф. Ангелов.

Такива мобилни пунктове - свободни конструкции извън болницата, вече са поставени пред големите лечебни заведения в София - "Пирогов", "Александровска" болница, "Св. Екатерина". Тече процес на тяхното поставяне и в цялата страна, увери министърът. "В тях ще се извършват антигенни тестове на пациенти, когато имат симптоми и някакви притеснения като температура, кашлица, затруднено дишане, тежест в гърдите, липсва на обоняние, някои от тези изброени симптоми", поясни проф. Ангелов. Неговата препоръка е гражданите да не правят тестове - и антигенни, и PCR, ако нямат симптоми, защото ходенето излишно до болниците би допринесло за разпространението на заразата. "Обикновено липсвата на симптоми обикновено в много голям процент от случаите дава отрицателни тестове", поясни той. Антигенните тестове са безплатни за гражданите. В момента те се заплащат от лечебните заведения. В момента търсим най-добрите тестове на най-добра цена, каза още проф. Ангелов. Министърът изрази доволоство от цифрата на излекуваните за последното денонощие - 762 и отново подчерта, че в София няма проблем с болничните легла, както и с линейките. За линейките вчера през деня е имало 530 повиквания. От днес в работата се включват и новите коли, които получи ЦСМП, уточни министърът. "Всеки, който счете себе си за спешен, може да потърси помощ в лечебно заведение - или с линейка, или със собствен транспорт. По-добре отколкото да седи и чака вкъщи. Най-важното е да носи маска, докато стигне до болницата", препоръча проф. Ангелов. Обсъжда се включване на ДКЦ-тата на територията на София в помощ на болниците за овладяване на епидемията, съобщи още министърът. Той увери също, че в страната има "Ремдесивир". "Д-р Маева е директор на РЗИ, д-р Пенчев е назначен от д-р Маева за заместник-директор. Отговорният човек, с когото държа връзка" е д-р Маева", обясни проф. Ангелов. Освен това имало пълен консенсус за "зелените коридори". В следващите дни това ще бъде въведено. Продължаваме да сме длъжници на лекарите, сестрите и санитарите относно техните възнаграждения и работата, която вършат в момента, допълни той.

Новините от днес и със задна дата