петък, 20 ноември 2020 г.

СЗО призова да не се използва "Ремдесивир" при хоспитализирани с Covid-19 и назова причините

  

Световната здравна организация препоръчва да не се прилага лечение с "Ремдесивир" на хоспитализирани болни от Covid-19, защото този противовирусен медикамент не предпазва от смърт, нито от тежки форми на болестта, предаде АФП.

"Антивирусният медикамент "Ремдесивир" не се препоръчва за пациенти, приети в болница с Covid-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане", се казва в комюнике на СЗО.

СЗО заяви това, след като екип от експерти публикува своите заключения в медицинското списание Би Ем Джи.

Експертите подчертават, че има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента.

Разработен срещу ебола, този препарат е продаван от лабораторията "Гилиъд" под търговското име "Веклури".

На 3 юли той стана първият медикамент срещу Covid-19, разрешен на европейския пазар, припомня БТА. 

"Ремдесивир" се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания в света са доказали неговата ефективност. Европейската комисия предприе действия по осигуряването му след първото проучване. Този медикамент участва в терапията за лечение в почти всички държави в света, не е българско решение", каза още министърът, а правителството гласува 5 милиона за закупуването на препарата. 

 

Точно 2593 флакона ремдесивир (Veklury), на стойност 2 милиона лева, който се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция, вече са пристигнали, на 29 октомври, в посочения от държавата дистрибутор на лекарствени продукти БулБио-НЦЗПБ (Национален център по заразни и паразитни болести). Стойността на един флакон е 345 евро без ДДС. С лекарството беше лекуван и президента Тръмб.

Новините от днес и със задна дата