понеделник, 23 ноември 2020 г.

Какви грешки допускат хората при тестване за коронавирус

 Какви грешки допускат хората при тестване за коронавирус 

Основното средство за откриване на новия коронавирус са PCR тестовете. Голямото им предимство е, че освен ако пробата не е замърсена със самия вирус, което се случва изключително рядко, те не могат да дадат фалшиво положителен резултат.

Но за фалшиво отрицателни резултати може да има множество причини.

Татяна Романенко, лекар - терапевт, отбелязва, че преди тестването не трябва да се яде или устата да се изплаква с антисептичен разтвор.

„Ако вземем назална проба, без да спазваме определени правила - например не поставим тампона достатъчно дълбоко в носните проходи или пациентът е издухал или измил носа си непосредствено преди това, тогава тя ще бъде неинформативна”, уточнява специалистът.

Галина Кожевникова, ръководител на катедра по инфекциозни болести в Московския университет, добавя, че и други действия на пациента преди тестването могат да доведат до фалшиво отрицателен резултат.

„В продължение на три часа преди вземане на пробите човек не трябва да пие, да пуши или да си мие зъбите”, съветва вирусологът.

Трябва да е ясно, че PCR тестовете са ефективни най-малко 3 дни след заразяването. Преди това при повечето пациенти няма достатъчно вируси, които да бъдат идентифицирани.

Първите симптоми обикновено се появяват на петия ден след заразяването. А проучване, публикувано от Американския колеж по кардиология показва, че най-малко фалшиво отрицателни резултати има при тестването на осмия ден.

Нови 1 123 случая на коронавирус са установени в България. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в страната ни за 24 часа е спаднал спрямо събота, когато те бяха 2 279. Преди това имаше три последователни дни, в които нямаше нито скок, нито спад при заразените от К-19 у нас.



Необходимо е да се отбележи за сравнение, че направените PCR теста в неделя са били 2 787, докато в събота бяха 5 729.

За съжаление през изминалите 24 часа има 60 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. Така общият брой на жертвите става 2 880.

За последните 24 часа излекуваните са 772. Преди дни заболелите у нас вече преминаха тревожната граница от 100 000 и вече достигнаха 121 820, активните случаи са 82 416.

Излекуваните общо са 36 524 души. Хоспитализирани са 6 350 души, 408 са в интензивно отделение.

Новините от днес и със задна дата