четвъртък, 12 ноември 2020 г.

МОН предлага е-обучението да се редува с присъствено и носене на маски в час

  

Онлайн обучението да се редува с присъствено, предлагат от образователното министерство. Министър Красимир Вълчев обясни, че за всяка област ще се взима различно решение, но идеята е дистанционното обучение да е най-много 3 седмици.

"Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици", каза Вълчев пред Нова телевизия.

"Лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова тогава избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена. Следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително", заяви министърът на образoванието и науката.

"В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час", каза още той.

По думите му е факт, че в момента има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите.

"Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, довчера бяха 38-39%", поясни Красимир Вълчев.

Според него важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще бъде то.

"Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също се уврежда", коментира образователният министър.

"През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и сезонните грипни вируси. Тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда", предположи Красимир Вълчев.

Той обяви, че не е обсъждан вариант за намаляване на лятната ваканция. "Всички варианти по принцип са възможни, но това е краен вариант. Засега не се обсъжда и удължаване на зимната ваканция", допълни образователният министър.

А от днес до края на месеца всички училища от така наречената червена зона в страната - областите с повече от 120 заразени на 100 хиляди души население, при 15 % отсъстващи през последната седмица ученици заради Covid-19, ще преминават към онлайн обучение. Това важи за учениците от 5-и до 12-и клас и ще става с разрешение от министъра на образованието.

Новините от днес и със задна дата