вторник, 17 ноември 2020 г.

Чака се министерски подпис за задължителни маски в час за учениците от 5 до 12 клас

  

Един министърски подпис дели днешното решение на социалните партньори маските да станат задължителни за учениците от 5-ти до 12-ти клас, когато са в час, и силно препоръчителни за учащите в начален етап.

След като Красимир Вълчев парафира заповедта, тя ще влезе в сила от 30-ти ноември, когато по график всички деца ще се върнат в класните стаи, пише dnes.dir.bg.

Около консенсуса за носене на маски в час са се обединили синдикати, училищни директори и експерти от Министерството на образованието и науката по време на работна среща в МОН днес.

За да бъде взето на национално ниво решението за носене на маски в клас е необходимо министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да разпише съответната заповед, което ще се случи най-вероятно утре, разясни пред БНР Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на Народната просвета в България и директор на 119 училище в София.

Участниците в работната среща в МОН са постигнали и съгласие за продължаването на учебните занятия в училищата след период на дистанционно обучение да става първо с локални решения на общинските и областни щабове, след това с решения на РЗИ, и чак тогава с решения на самите учебни заведения по различни варианти - за учене по график и хибридно, с разделени класове - едните на училище, другите пред компютъра.

Масово родители и ученици не подкрепят задължителното носене на маски в час, показва проучване на директорските организации в сферата на образованието. Според същото проучване обаче, почти всички директори и учители са на мнение, че маските за учениците трябва да са задължителни. Като причина за това те отчитат сериозния ръст заболели педагози.

Мярката ще е неефективна, ако децата носят само по една маска на ден в училище, припомнят педиатри. "Всеки родител да сложи три маски в едно чисто найлоново пликче и детето да се научи на всеки два часа да ги сменя, иначе може да има обратен ефект, защото те се напояват със слюнка, с влага, а се знае, че където има топлина и влага има микроорганизми, които се развиват много буйно", посочва д-р Павлина Андреева, педиатър в 14-то ДКЦ в София.

Новините от днес и със задна дата