понеделник, 30 ноември 2020 г.

Проф. Момеков предупреди изрично: Не използвайте това лекарство за лечение на К-19

  

COVID-19 протича в няколко фази. В различните фази се намесват различни лечения. Когато има нужда от добавяне на кислород беше установена нуждата от добавяне на кортикостероиди. Това заяви фармацевтът проф. Георги Момеков в телевизионно интервю.

Във връзка с Хидроксихлорохина, фармацевтът заяви, че от тази терапия няма полза. СЗО е много важна организация. Тя няма регулаторна функция и не може да вменява на регулаторите какво да се прилага, посочи той. Ползата на Ремдесивир е, че той скъсява болничния престой, което е от голяма полза. Той обаче не е панацея, обясни проф. Момеков. 

Препаратът Ивермектин в тропиците е спасил много хора от слепота. Той се прилага за лечение на кожни паразитни болести, като краста. Има държави, в които тази слепота е изкоренена, благодарение на това лекарство. В България няма официално разрешение за употреба. Ако не се налага по-добре да не се използва, препоръча проф. Георги Момеков. 

Той коментира ваксината на Pfizer и фактът, че тя изисква съхранение до – 80 градуса. "Това е нещо ново. Повечето ваксини на пазара са на базата на белтъчни фрагменти. Тази нова ваксина съдържа белтъчната РНК на вируса, която организма ни ще прочита. Това е нов вид ваксини, които тепърва ще навлизат за употреба. В момента се провеждат много мащабни проучвания от трета фаза на изпитания. 

Ние ще знаем повече за ваксината, когато тя се появи реално", разясни проф. Георги Момеков. Хората в България искат да пият хапчета и след това да се държат като идиоти. Нека се държим разумно, призова той. "При някои антибиотици има ползи при инфекция. Целта на антибиотиците при COVID-19 е да подтиснат някаква бактериална инфекция. Аспирин в ниски дози пречи на формирането на тромби. 

При това вирусно заболяване е трудно да се прецени ползата. Може да се приема профилактично за няколко дни. Тя обаче крие риск от кръвоизливи, затова трябва да сме сигурни, че пациентът няма язва, например", обясни той.

Новините от днес и със задна дата