вторник, 3 ноември 2020 г.

Проф. Генчо Начев със страшен военен сценарий за К-19 у нас

  

На война като на война, в сегашната ситуация не може да има "чиста от COVID болница". Това заяви проф. Генчо Начев, ръководител на болница "Света Екатерина", коментирайки ситуацията с К-19 у нас.

Легла трябва да има за такива болни по специалността дори на специализираните лечебни заведения, каза още Начев. Според него, има оптимистична и песимистична прогноза за развитието на пандемията от коронавирус у нас. Оптимистичната е да се върнем на нивата от септември. Най-страшното е ако стигнем развитието на болестта в Чехия - по 600 заболели на 100 000. 

"Трябваше да има по-рано рестрикции, мисля, че закъсняха", заяви Начев. От 6 ноември, 13:00 часа, трябва да има мобилни пунктове за тестване за COVID-19 пред болниците, каза също директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев. 

По думите му, става въпрос за изискване по заповед на здравния министър. В тези пунктове, за които настоя премиерът Бойко Борисов вчера, ще се правят антигенни тестове. Това са по-бързи тестове от PCR - за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на новия коронавирус. Идеята е още там, в пунктовете, да има сигурна диагноза и съвет какво да се прави - кой как да се лекува. На война като на война, предупреди Начев и добави, че в сегашната ситуация не може да има "чиста от COVID болница".

2427 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, а починалите са 51. За последното денонощие са направени общо 7 910 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Общо починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са 1349.

Хоспитализираните лица са 2 841, от които 180 се намират в интензивното отделение.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов прогнозира вчера, че във вторник очаква ръст на заразените. Като основна причина за това обаче ток посочи не коронавируса, а забавянето на резултатите от лабораториите. Проф. Ангелов предупреди, че ще започват сериозно проверки.

"Получават се парадокси с направа на един тест днес, качването му обаче да стане в сряда, а РЗИ се обажда в понеделник и когато личният лекар трябва да издаде болничен, времето е приключило, човекът е здрав, а ние тепърва ще го слагаме под карантина.

Това нещо няма да го допусна, не може да го търпим повече. Държавата плаща достатъчно и не мисля, че е проблем да се назначат още хора в лабораториите. Голяма част от увеличения брой случаи във вторник - утре, ще се дължи именно на некачени резултати от лабораториите", обясни в понеделник министърът.

Новините от днес и със задна дата