събота, 21 ноември 2020 г.

Млад мъж почина от Ка-19, след часове лутане по болници в Бургас

 Коронавирус в България: легла за умиране | Новини и анализи от България |  DW | 09.11.2020

 Млад мъж в Бургас почина след дълго разкарване между няколко болници. Бил с диагноза двустранна пневмония, но след смъртта му се оказал и с коронавирус.

Мъжът не е получил спешна лекарска помощ, защото първоначално тестът му за коронавирус бил отрицателен.

Пациентът е препращан към няколко болници и с часове е чакал да бъде приет, а когато това най-накрая станало, вече било късно и не успели да го спасят.

https://static.blitz.bg/documents/newsimages/202011/1605984347-fbzhdf.jpg

36-годишният Калин Карапачов първоначално се лекувал в дома си в Обзор. В средата на миналата седмица обаче състоянието му се влошило рязко - започнал да диша трудно и извикали линейка. Майката на Калин разказа, че близо час от Спешна помощ не дошли, за това семейството използвало собствен транспорт.

"Като дойдохме тук отидохме направо при личната лекарка. Той вече беше почти посинял със затруднено дишане. Опитаха се да му помогнат. Сложиха му веднага венозно Калциев глюконат, сложиха му Урбазон. Подадоха ни документи, за да направим снимка", каза пред БНТ Гинка Карапачова, майка на пациента.

След снимката станало ясно, че Калин е с тежка двустранна бронхопневмония. С готовите документи отишли в Спешното отделение на Бургаската болница.

"В приемна има една медицинска сестра, която ни върна. Каза, че не сме за там. Тя дори не му погледна документите. Направи му само измерване на съдържанието на кислорода кръвта и то в колата, защото той нямаше как да слезе. Каза, че е 94 и сме за ТУБА", споделя Гинка Карапачова.

Младият мъж е дошъл до Спешното отделение на държавната болница. От лечебното заведение обаче обясниха пред БНТ, че не са приели пациента за лечение, тъй като от години нямало клинична пътека за пациенти с пневмония.

Направен му е и бърз тест за коронавирус, който бил отрицателен. За това пациентът бил пренасочен към Белодробната болница. Там обаче също не го приели за лечение. От ръководството на здравното заведение ще проверят случая, но се оплакаха от сериозна липса на легла за пациенти.

"За съжаление, нашите легла бяха заети за COVID и, че затвориха повече от 50% от леглата в Бургас. Единствените, които са ги направихме COVID-ни и естествено, че ще има проблем с обслужването на другите хора", обясни д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробна болница - Бургас.

След 4 часа чакане мъжът бил приет за лечение в болницата в комплекс "Меден рудник", където починал.

"Но просто е било много късно. Това време, този цял ден, който ние загубихме, загуби синът ми. Разбирате ли? Дано да няма други такива случаи", каза Гинка Карапачова.

А след смъртта на Калин, семейството му научило, че след трети тест за COVID-19, пробата му била положителна. 

Първа реакция на УМБАЛ Бургас за смъртта на Калин, издъхнал след часове обикаляне

.

Новините от днес и със задна дата