сряда, 14 октомври 2020 г.

Поставят балета-феерия „Спящата красавица“ в бургаската опера

 

  • Сестрите Полина и Иванина Иванови излизат на сцената като Принцеса Аврора и Фея Люляк

Бургаските зрители ще имат възможност да се потопят в приказния свят на балетната феерия "Спящата красавица" утре, четвъртък, 15-и октомври, от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

"Спящата красавица" е мащабен, амбициозен и впечатляващ - като постановка, творческо изпълнение и естетическа визия, балетен проект, който разкрива света на омагьосана принцеса, добри феи, зла орисница с тежка прокоба, принц с красива усмивка, добро и смело сърце, вълшебства, феерия от цветове, движения, емоции и красиви детайли, извайващи истинска приказна реалност. Балетът е създаден по сюжета на една от най-обичаните детски приказки на Шарл Перо и по безсмъртната музика на П. И. Чайковски.

Премиерата на "Спящата красавица" е в Мариинския театър в Санкт Петербург през 1890 година. От създаването си до днес, продължава да се смята за класика в репертоара на световните театри. "Спящата красавица" е най-дългият балет на гениалния руски композитор - продължителността му в оригинал е около четири часа. Почти винаги той е представян в съкратен вариант. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо - Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

Хореографията на "Спящата красавица" е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и усетът за баланс. Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на Сдружение "Асоциация на хореографите" за творческата си работа в "Спящата красавица". Броят на костюмите в постановката надвишава осемдесет, тъй като в хода на действието балетистите сменят тоалетите си. Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали "Сваровски", всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми. Репетитор на балетната трупа на Държавна опера - Бургас - Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 г., е била на сцената - в ролята на Фея Люляк.

Ярки и колоритни са всички образи, изграждащи красивата приказна реалност на сцената в "Спящата красавица". Като Крал Флорестан бургаската публика ще види Светлан Николов, в ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза Лора Пехливанова. Полина Иванова влиза в образа на Принцеса Аврора, която е омагьосана от злата фея и заспива дълбок дългогодишен сън, докато бива освободена от прокобата от Принц Дезире /в ролята дебютира Фредерико Пинто, премиер-солист на Държавна опера - Стара Загора/. В ролята на  церемониалмайстора Каталабют ще бъде Бранимир Недков. Очакван от публиката дебют като Фея Люляк има сестрата на Полина Иванова - Иванина Иванова  чийто блестящ дебют и в ролите на Одета/ Одилия в "Лебедово езеро" от Чайковски през август в Летния театър ще се помни дълго. Като Карабос, феята, която чрез заклинание праща Принцеса Аврора в лоното на безпаметния сън, дебютира Яна Бердута. Нежното феерично приказно присъствие на сцената осигуряват и: Феята на нежността - Патрисия Суарес, Феята на плодородието - Ива Овчарова /ще е видим и като Червената шапчица в Шествие от приказките/, Фея на щедростта - Даниела Туртуманова, която ще се превъплъти и като Котарака в чизми - също в приказното шествие, Феята на безгрижието - Натали Иванова, Фея на смелостта и Принцеса Флорина - Адриана-Мария Манасиева.

Мъжкото присъствие в сюжета, изпълнен с вълшебства, е не по-малко колоритно: Теодор Цаков е ролята на Синята птица. Бялата котка - Франческо Бориело /гост-солист от Старозагорската опера/, като Страшния вълк на сцената излиза Огнян Иванов. в ансамбъла от Четирима кавалери ще видим Теодор Цаков, Огнян Иванова Стефан Типиков, Франчесо Бориело. В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, на сцената излизат и ансамбълът на балета на Държавна опера - Бургас, както и възпитаници от балетните паралелки при НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас.

Директорът на Държавна опера - Бургас доц. д-р Александър Текелиев подчертава, че "в тези времена хората са зажаднели за приказните фантазии на аристократичния класицизъм."

В постановката на Държавна опера - Бургас ще видите една вълшебна визия, която, като в кристална топка, в която плуват снежинки, като онези от детството, ще се редуват приказни образи, в един чуден и омайващ танц, като "хапче доброта и красота" в период, в който приказните реалности са твърде далеч от прагматичния ни делник.

Още снимки

Новините от днес и със задна дата