понеделник, 19 октомври 2020 г.

Проф. Балтов: Капацитетът на "Пирогов" е изчерпан

  

                               Снимка: Архив/Булфото

 Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През последните два месеца всички бяха по-спокойно, всички се отпуснаха. Решиха, че вирусът е преминал и че едва ли не остава някаква опашка на коронавируса. Това коментира пред Нова телевизия директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов.

По думите му обаче от началото на октомври случаите са нараснали, но това не е довело до мобилизиране на всички, които работят в системата.

Според него това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR тестове. Той е на мнение, че тези хора са опасни за здравната система. Проф. Балтов изрази желание да се наблегне на най-важните мерки в момента. Според него, медиците, които работят в COVID отделения, са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда.

"Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски - както пациентите, така и всички, които ги обслужват", препоръчва проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" разкри, че отново пред болницата ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус, за да не се внася заразата в болницата. Той подчерта, че трябва да се носят типа маски, които са с филтър, тъй като предпазват повече от коронавирус и дават до 95% сигурност.

Ситуацията в "Пирогов"

Двойно нарастване на случаите в "Пирогов" за седмица - на 68 от 34, четирима са в реанимация, интибурани в тежко състояние. Капацитетът на болницата е максимално изпълнен, не могат да се приемат още пациенти, като изключение правят легла в Реанимация и легла за деца, които се пазят.

Ако се наложи да се увеличи капацитетът на леглата с коронавирус, ще намалеят леглата за пациенти с друга необходимост от лечение. Все пак е възможно да се разкрият още легла, но това зависи от инструкции от здравно министерство.

Проблем с персонала в Спешния институт няма, но медиците са изключително уморени.

По думите на директора на "Пирогов" Министерство на здравеопазването трябва да има план за действие и да се разкрият още легла за лечение на пациенти с коронавирус.

Относно мерките в страната проф. Балтов смята, че в момента локалното ограничение е най-важно. Според него контролът на мерките трябва да е по-строг.

Той даде за пример разпространението на заразата в Търговище, където е имало по негова информация панаир, на който са се събрали много хора, които са общували помежду си без предпазни маски. По тази тема, директорът на "Пирогов" смята, че РЗИ и властите на местното ниво трябва да налагат по-строги мерки и носят отговорност.

Проф. Асен Балтов коментира и мнението на доц. Атанас Мангъров, че няма такъв вирус. 

"Да обикаляш студиата и да разказваш, че няма такъв вирус, това не е нормално. Човек, който се хвали, че му раздават сладоледчета и гевречета и не разбира от лечението на този вирус...".

По думуте на професора, категорично "коронавирусът не е обикновен грип, това е тунингован вирус, тоест има лабораторен принос".

Новините от днес и със задна дата