понеделник, 19 октомври 2020 г.

СЗО с мрачна прогноза за разгръщането на епидемията

 Коронавирус: новите симптоми и четирите фази на заболяването | Новини и  анализи по международни теми | DW | 09.04.2020

Световната здравна организация заяви, че скоро броят на смъртните случаи от коронавирус в Европа може да се увеличи 5 пъти в сравнение с този от април тази година.

Според Ханс Клуге, директор на СЗО за Европейския регион, броят на заболяванията в момента бързо нараства, докато броят на смъртните случаи, напротив, е намалял.

Тази тенденция се дължи на масови тестове на млади хора, които са носители на болестта, но нямат симптоми.

Ситуацията обаче може да се промени драстично скоро. Хората ще бъдат заключени в домовете си, смъртността ще се увеличи 4-5 пъти.

Прогнозите, основани на епидемиологични модели, далеч не са оптимистични. Изпълнението им се очаква около януари. Кога всичко ще бъде възстановено, е много трудно да се каже.

СЗО препоръчва, в зависимост от текущата ситуация, да не се колебаете със строгата карантина. Тя трябва да се въведе в почти всички европейски страни. Това е единственият начин да се справите с пандемия, която няма да отстъпи сама. Рутинните предпазни мерки, включително носенето на маски и измиването на ръцете, могат да спасят 281 000 живота в 53 държави.


Най-лошото тепърва предстои. Новата вълна на пандемията ще се проточи поне до пролетта и хората са наясно с това. По този начин американците вече са започнали да се запасяват с храни и стоки от първа необходимост. Едва по-близо до лятото се очаква пускането на ваксини, които днес са десет. 

Всички се надяват, че през 2022 г. хората ще могат да се върнат към пълноценен живот. 2021 г. ще бъде повратна точка: последващото развитие на събитията ще зависи от организацията на масова ваксинация от властите./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата