четвъртък, 15 октомври 2020 г.

Нов бизнес: Иван от Равнец вдигна слънчева централа в двора и си осигури добър доход за цял живот

  

Жителят на с. Равнец, община Генерал Тошево, Иван Стоянов се сдоби с фотоволтаична централа и ще продава произведения с нея ток на енергото. Това е първият битов клиент на Енерго-про, който има собствена работеща слънчева централа, съобщиха от енергийната компания, която е изградила съоръжението и го е присъединила към мрежата си, информира "Монитор".

Стоянов поръчал изграждането на соларен парк в имота му в с.Равнец на поделението за Енергийни услуги на Енерго-про. На площ от 176 квадрата в с. Равнец фирмата монтирала 108 панела с обща инсталирана мощност 29,7 kWp. Предала съоръжението готово „до ключ“. 

Освен модерен хардуер соларният парк притежава и първокласна система за дистанционен мониторинг, която осигурява постоянно наблюдение над работните процеси. Според прогнозите за година централата ще произвежда около 34,6 MWh електрическа енергия. Токът ще бъде изкупуван по преференциални цени. 

„Това е един сигурен и постоянен доход за предстоящите години“, коментира Иван Стоянов рентабилността на направената от него инвестиция. Битовите потребители ще бъдат насърчавани сами да си произвеждат ток от възобновяеми източници, предвижда една от мерките по стратегията „Кръгова и нисковъглеродна икономика“ на Националната програма за развитие "България 2030". 

Според нея крайните клиенти ще получат възможност да участват в „общности за възобновяема енергия“, които могат да произвеждат, потребяват, акумулират или продават енергия от ВИ. За целта ще има промени в нормативната и регулаторната рамка, посочват авторите на стратегията. Подробности как ще стане това и колко ще струва обаче в стратегията не е посочено. Целта на мерките е енергията от ВЕИ да достигне 27,09% дял в брутното крайно потребление до 2030 г.

Новините от днес и със задна дата