четвъртък, 15 октомври 2020 г.

Щабът: Започват затруднения с болниците, не пътувайте до Благоевград и Търговище

  

През последните дни числата на заразени с коронавирус у нас показват тенденция на покачване на заболелите. Няма да се въвеждат нови мерки, но трябва да се спазват по-стриктно съществуващите. 

Здравната система е подготвена, имаме болнични легла, но започваме да чувстваме затруднения. С това започна брифингът на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той се обърна към българите, подчертавайки, че институциите следят внимателно какво се случва и виждат какви клипове от нощни заведения се пускат в социалната мрежа.

"Българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерки, каквито са разписани. Нашите мерки са достатъчно меки и най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на помещенията, спазване на дистанция не по-малко от метър и половина", обясни министърът. След това обяви отново решението от вчера след среща с представителите на Асоциацията на заведенията у нас, че се завишава контролът.

РЗИ и полиция започват проверки и в дневен, и в нощен режим на всички места, където има събиране на по-голямо количество хора - търговски обекти, молове, нощни заведения и нощни клубове.

Най-големият проблем - дали здравната система ще издържи

1380 души са в болници, потвърди и справката от данните в информационната система здравният министър. От тях 67 в интензивни отделения.

Броят легла, които има на национално ниво, в готовност да бъдат разкрити, за хора с по-леки симптоми, които не се нуждаят от реанимация - 7307, а за интензивна терапия - 1108.

Към днешна дата 19% заетост на леглата, като преди седмица бе отчетена 14% заетост. При интензивните легла заетостта също се е вдигнала с процент на 6%, като миналата седмица тя беше 5%.

Расте заболеваемостта сред медицинския персонал - 25 медицински служители са заболели за последната нощ - 4 лекари, 19 сестри, 5 санитари, 1 фелдшер. Починали са шестима, сред които жена на 63 г. без придружаващи заболявания.

До момента у нас има 1440 положителни случая на заболял медицински персонал. Към 14 октомври - заболелите са 394-има, на домашно лечение - са 327, в болници - 60. Само 7 са в интензивни отделения - петима лекари, една сестра и един санитар. Излекувани са 1030 души, починали - 16.

Министър Костадин Ангелов предупреди, че в страната има две области с висока заболеваемост - над 120% на 100 000 население - това са Благоевград и Търговище. Той призова българските граждани да се избягват пътувания в тези две области, освен ако не е наложително.

Очаквайте подробности.

 

Новините от днес и със задна дата