четвъртък, 15 октомври 2020 г.

Очаква се 97% от учебната година да мине присъствено

  

172 ученици и 165 учители са заразени с коронавирус, което средно дневно е 5-6 заразени. Справката даде на брифинга на щаба министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му поставените под карантина общо ученици и учители са 5 на хиляда.

Малко над средния процент заразени развиват симптоми, учениците рядко имат проява.

От началото на годината само 5% от учениците са учили дистанционно, което означава, че учебният процес протича в 99.5% от случаите присъствено.

Целта ни тази година е максимално присъствено обучение, подчерта той.

Министър Вълчев призова в училищата да се спазват противоепидемичните мерки. Ако се спазват, има всички шансове учебната година да бъде 97-98 процента присъствено.

Две училища в Търговище, в които има по 1200 ученици, продължава тестването. В едното има петима ученици и 1 учител с положителен резултат за коронавирус, а в другото - трима ученици и 8 болни учители.

От началото на годината са се повишили отсъствията на учениците, но по-скоро заради заболявания от грипоподобен вид.

На този етап няма нужда от нови мерки, но категорично трябва да се спазват сегашните, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Ако учениците се тестват със смесени тестове - за коронавирус и за грип, има вероятност резултатът да не е истински. Има ясно и точно разписани правила - родителите на всеки ученик с грипоподобни симптоми да се свържат с личния лекар и да изведат детето от училищната среда, каза още той.

Новините от днес и със задна дата