вторник, 27 октомври 2020 г.

Димитър Николов: Бургас загуби голямо име в архитектурата

 

Бургас изгуби една от големите и признати личности в архитектурата - почетният гражданин архитект Деви Симеонов. Една значима за Бургас личност, автор на няколко книги и авторитетно име не само за Бургас, но и за България.

Той е проектирал над 50 емблематични обекта в града, сред които Дома на нефтохимика, силуетните планове на ул. "Александровска", ул. "Фердинандова", площад "Св. св. Кирил и Методий" и други.

Паметта на арх. Деви Симеонов беше почетена с минута мълчание по време на сесията на Общинския съвет. Той посвети последните години от живота си на изследователска работа, свързана с историята на градоустройството и архитектурата на Бургас.

Само преди няколко дни постъпи предложение за удостояването му със званието "Почетен гражданин на Бургас" от Съюза на архитектите в България и Камарата на архитектите.

"Това е голяма загуба за нашия град. Архитект Деви Симеонов има голям принос за изграждането на специфичния образ на Бургас. Неговите проекти и уникалния му подход към оформянето на градското пространство придават тази неповторима атмосфера, която нашият град притежава. Скърбя за неговата загуба и изказвам най-искрени съболезнования към близките, колегите и приятелите му. Светла му памет!", каза кметът Димитър Николов по повод кончината на архитект Симеонов.

Архитект Симеонов е бил началник отдел "Архитектура и благоустройство" и главен архитект на Градски народен съвет - Бургас.

През това време е извършил сам или в колектив проектирането на много сгради и градоустройствени обекти. Негови са застроително-регулационните планове на редица села, вилни зони, жилищни комплекси и градски пространства в Бургас и окръга. Участвал е в разработването на Общия градоустройствен план на Бургас през 1957-1961 г. и през 1972 г., на Застроително- регулациония план на централната градска част на Бургас 1961 г., както и на Генералния транспортен план на града през 1972г.

През 1975 г. Деви Симеонов е главен архитект и началник отдел "Архитектура и благоустройство" на Поморие.

Още снимки

Новините от днес и със задна дата