четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Круизите тръгват отново, но има задължително условие за всички

  

Круизните пътешествеия се възобновяват, след като бяха спрени заради пандемията от коронавирус. През пролетта имаше много случаи на блокирани кораби със стотици пътници на тях, които не можеха да се приберат по домовете си. Те стояха изолирани, защото на борда имаше болни хора, и преживяха истински кошмар.

За да се предотврати подобен сценарии, Международната асоциация на крузините линии (CLIA) обяви, че въвежда новa мярка, която ще трябва да спазват всички пътници на корабите. В асоциацията членуват най-големите круизни компании като Carnival Cruise Line, Celebrity Cruises, Cunard, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line, Princess Cruises, Royal Caribbean International, TUI Cruises, Virgin Voyages. Те покриват 95% от презокеанските круизи.

Мярката ще засегне всеки кораб, който има капацитета да превозва над 250 души. Преди да се качи на борда, всеки един от тях ще трябва да покаже отрицателен тест за Covid-19, съобщава британският „Експрес“.
„Членовете на CLIA се съгласиха да провеждат 100-процентово тестване на пътниците и екипажа на всички кораби с капацитет да превозват 250 и повече души, с необходим отрицателен тест за всяко качване на борда“, обявиха от организацията.

„Това е първо по рода си решение в туристическата индустрия и пример, че круизната индустрия води останалите“, добавят от там.


„Ние разглеждаме тестването като важна първа стъпка към един многопластов подход, който смятаме, че потвърждава ангажимента на индустрията да превърне здравето, безопасността и удобството на пътниците, екипажа и общностите, които посещаваме, в наш основен приоритет“, заявяват от асоциацията.
От там, обаче, засега не уточняват дали круизните компании ще използват PCR тест или пътниците ще се тестват няколко дни преди пристигането им на пристанището.
Новината идва, след като американската служба за превенция и контрол на болестите удължи забраната за плаване. В Щатите круизите са забранени до 31 октомври. Заповедта беше издадена през март, когато настъпи пандемията.
Британските власти също препоръчват да не се ходи на круизни пътувания. Много пътувания бяха отменени през 2020 година заради зaбрана на круизи.

Новините от днес и със задна дата