неделя, 25 октомври 2020 г.

Франция в извънредно положение до февруари, в Испания до началото на май, още драконовски мерки и в Италия

  

Втората вълна на коронавируса принуди страните в цяла Европа да приложат нова серия от противоепидемични мерки. Най-драстични мерки през последните часове взеха правителствата на Франция, Италия и Испания.

Националното събрание, долната камара на френския парламент, прие тази вечер на първо четене законопроект за удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса до 16 февруари, предадоха Франс прес и ТАСС. Мярката бе подкрепена от 71 депутати при 35 против.

Законопроектът ще бъде гласуван от Сената в Париж в сряда, а окончателното му одобряване от Националното събрание най-вероятно ще бъде в началото на следващия месец.

Извънредното положение във Франция бе възстановено с указ преди седмица. За да бъде удължена мярката с повече от един месец обаче, е необходимо тя да бъде облечена в закон, отбелязва АФП.

Проектът предвижда възможности за продължаване на ограничения до 1 април. Този период обхваща регионалните и местните избори във Франция, ако не бъдат отложени - деликатен въпрос в страната, отбелязва още АФП.

Вчера броят на потвърдените случая на коронавирус в страната надхвърли 1 милион. Франция е едва седмата държава в света, преминала този праг, и втората в Европейския съюз след Испания.

Италия затваря театрите, киносалоните и спортните зали,
а ресторантите и баровете ще работят до 18 часа

Днес премиерът на Италия Джузепе Конте разпореди да се въведат допълнителни ограничения в страната с цел да се овладее разпространението на новия коронавирус, предаде АНСА, цитирана от световните агенции.

От 26 октомври до 24 ноември в страната затварят врати спортните зали, обществените басейни, игралните зали, киносалоните, театрите и спа центровете.

Освен това всички обекти за обществено хранене - барове, ресторанти и кафенета ще работят до 18 часа. Правителство иска 2 милиарда евро, които планира да изплати като компенсации на засегнатите заведения.

На една маса могат вече да седнат четири, а не шест души, както бе досега. Изключения ще се правят, когато посетителите са членове на едно семейство и живеят заедно. След 18 часа ресторантите могат само да доставят храна по домовете. Това ограничение не се отнася за крайпътните заведение за хранене.

Конте съветва и да се намалят до необходимия минимум придвижванията на гражданите.

Засега не се въвежда комендантски час на цялата територия на страната, но той вече действа в редица области, сред които е и столичната Лацио. В нея е забранено да се излиза след 23 часа, освен ако няма спешна необходимост.

Остават без промяна досега въведените мерки като носенето на маска навсякъде, меренето на телесната температура, самоизолацията при заразяване или контакт със заразен. Засега училищата остават отворени, макар че в много горни класове обучението преминава в онлайн режим. В университетите е въведено дистанционно обучение.

В Италия от началото на октомври всеки ден се регистрират максимални увеличения за денонощие на далите положителна проба за Ковид-19. На 23 октомври този показател превиши 19 000. От началото на пандемията броят на заразените с новия коронавирус е над половин милион, от които над 250 000 са излекувани, а над 37 000 са починали от усложнения от инфекцията.

Извънредно положение в цяла
Испания до началото на май

В цяла Испания от днес ще бъде въведено извънредно положение заради влошаването на ситуацията с разпространението на новия коронавирус, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Санчес, който направи телевизионно обръщение след извънредно заседание на правителството, каза, че мярката ще остане в сила до началото на май. В цялата страна с изключение на Канарските острови през нощта ще има полицейски час от 23 ч. до 6 ч.

"Ситуацията, през която преминаваме, е екстремна. Реалността е, че Европа и Испания са залети от втора вълна на пандемията", подчерта Санчес.

В сряда Испания стана първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион регистрирани заразени с коронавируса. Броят на починалите в страната доближава 35 хиляди.

Новините от днес и със задна дата