вторник, 20 октомври 2020 г.

Рекорден спад на паричните преводи заради пандемията

  

Covid кризата удари и глобалните парични преводи, показват данни от Доклад на ООН. Очаква се паричните трансфери през тази година да намалеят с 20%, което според експертите е най-стръмният спад в новата история. Още по-тежко кризата се отразява на преките чуждестрани инвестиции.

Заключенията представи Дружеството за ООН в България. Организацията отбелязва 75 години от създаването си, а страната ни - 65 години от членството си в ООН.

Covid -19 е глобално предизвикателство, отговорът на което може да дойде само с координирани усилия на правителствата, посочи заместник-председателят на Дружеството за ООН в България, проф. Петранка Филева:

"Именно Световната здравна организация, заедно с undp и генералния секретар и фондът, той ръководи, са трите стълба, върху които в момента се гради отговорът на ООН към кризата с Covid-19. СЗО дава насоките и инвестира в изследвания, в координиране на усилията за създаване на ваксини и избиране на лекарства".

Освен за ограничаване на здравните и хуманитарни последици от кризата, ООН работи и за преодоляването на икономическите последици от Covid -19. А числата сочат спад на паричните преводи с една пета през тази година, заради намаляването на заплатите и на заетостта на работниците-мигранти.

Вследствие на корона-кризата, са засегнати и преките чуждестранни инвестиции. Според очакванията, те ще намалеят с 40% през тази година и с още 5 - 10% през 2021-ва.

Новините от днес и със задна дата