неделя, 11 октомври 2020 г.

Какво време ни чака през ноември и кога студен фронт удря България

  

Уикендът ще ни върне хубавото време и няма да има валежи. Над много райони ще бъде предимно слънчево, а температурите ще се повишават. Това заяви в ефира на Нова телевизия синоптикът на НИМХ Анастасия Стойчева. "Градусите през деня ще надхвърлят 20-25 градуса", каза тя.

"При нас първите снеговалежи са даже през септември. Октомври ясно си влиза в нормален ритъм и във високите части на планините вече има сняг. Нормално е снегът сега да слезе и под 2000 метра", заяви синоптикът. 

"Тази седмица и следващата ще има достатъчно добри условия за разходка в планините все пак", добави синоптикът. 

"Следващата седмица времето ще е динамично. Около 13-и имаме нов процес. Студен фронт ще премине над страната, той ще е свързан с циклон. Ще има много валежи, отново в западната половина на страната", каза Стойчева. По думите ѝ след 15 обаче отново ще има затопляне. 

"Чадърите да са под ръка, сутрин да сме с повече облекло, а после може да заложим и на някоя по-лятна дреха", добави синоптикът. "Море може да се направи през октомври. Температурата на морската вода все още е над 20 градуса", обнадеждаващо заяви тя. Стойчева даде и прогнозата си за месец ноември: 

"До около 28 октомври ще имаме повече дни в които след захлаждане ще има затопляне. След това обаче ще влезем в по-хладно време и есента ще си влезе във владение.

По-често ще има валежи и ще бъде хладно. Дните, в които ще има слънце, ще са много по-малко", поясни тя. 

"Ноември ще започне с по-хладно време и ще усетим същинската есен", заяви синоптичката. "Средиземноморски циклони ще преминават през Балканите и най-вероятно около 13-17 ще има по-съществени валежи. НИМХ ще даде предупредителни кодове от по-рано, за да се вземат нужните мерки", прогнозира Стойчева.

Новините от днес и със задна дата