неделя, 25 октомври 2020 г.

Проф. Витанов: Нека К-19 да мре яко, не се прецаквайте!

  

"Не се прецаквай ти, не се минавай, прецакай вируса. Нека коронавирусът яко да мре, не ние", това призова математикът от БАН професор Николай Витанов.

"Колкото по-късно се заразим, толкова по-леко може да прекараме вируса", според него. До спирането на вируса ще доведат само строги мерки по мнението на Витанов. 

"При нас обаче строги мерки няма да се възприемат. За да се затегнат мерките, трябва да имате хора, които да ги спазват", отчете професор Витанов в сутрешния блок на БНТ. 

"Затова и се чака ваксина или лекарство", допълни той. Математикът е притеснен, че расте групата на невярващите в мерките. В момента, според него, сме в начален стадий на турбулентността. 

340 000 българи са се срещнали с вируса, което е около 4% от населението. Според Витанов обаче не е ясно дали се изгражда групов имунитет. Здравната система започва да се задъхва, по думите му. 

"При 2000 заразени дневно тя ще се задъха сериозно. Няма проблем с училищата, но учителите трябва да се пазят, защото повечето са в рискова група", категоричен бе проф. Витанов.

Новините от днес и със задна дата