събота, 10 октомври 2020 г.

Ново огнище - 16 души заразени в Дом в Сливенско

  

Ново огнище на коронавирус в страната - 16 души от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост - селище "Качулка" дадоха положителни проби, съобщиха от Областния кризисен щаб.

По данни на РЗИ, четирима от болните са служители в социалното заведение - медицинска сестра и персонал, 12 са заболелите потребители. Към момента състоянието им не изисква хоспитализиране. Лечението на служителите ще се осъществява в домашни условия, под наблюдение на личните им лекари. Потребителите ще бъдат наблюдавани на място от личния им лекар.

Селище "Качулка" има план за действие в условията на COVID-19, създадени са условия за изолация на инфектираните потребители, предприети са всички необходими мерки срещу разпространението на коронавируса. В социалното заведение са настанени 200 потребители, работещите в него медицински лица и друг персонал са над 100 души.

Освен диагностицираните лица в дома, през последното денонощие положителни проби за коронавирусни инфекции са дали още 19 жители на областта.

Петима от тях са заболели в две семейни огнища. 14 души са дали положителен резултат, след като са изследвани в триажните отделения на болнични заведения в Сливен или са се изследвали по собствено желание.

Сред заболелите има учител и ученик от две различни учебни заведения. Инфектирането не е станало в образователните институции, а в семейно огнище.

По общини новите случаи на COVID-19 са: 26 - община Сливен, 6 - община Нова Загора, 2 - община Котел и 1 - община Твърдица.

Новините от днес и със задна дата