сряда, 9 септември 2020 г.

Късен бум на туризма: Kои обаче "изгърмяха" през лятото и защо

 

Очертава се много интензивен септември. Наблюдаваме планината, морето и в цялата страна къщите за гости, семейните хотели. Магистралите станаха тесни." Това каза по БНТ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

До средата на октомври се очаква да има туристи по морето. Около 7 200 000 българи ще бъдат на територията на страната, много от тях ще бъдат на морето, анализира експертът.

Проблем, който се очерта през летния сезон, са местата за паркиране. Подобна тенденция се очаква и през зимния туристически сезон. Навсякъде в туристическите комплекси страдаме от липса на паркоместа и управлението на свободните места, коментира Драганов.

"Фактически проработи туризмът с човешко лице", заяви той. Устоял е семейният бизнес - къщи за гости, малки семейни хотели. Пострадали са тези, които са планирали нискобюджетен туризъм от чужбина с работници от Украйна и Молдова.

"Ние сме имали свърхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме много нискобюджетни туристи", изтъкна Драганов.

"Хората са много доволни от това, че цените наистина са по-ниски, но те продължават да правят сравнение с Гърция като конкурентоспособна дестинация. Конкурентността на Гърция е, че там не се плаща за чадъри." Драганов смята, че у нас това не може да се случи.

"Колкото пъти говорим с управляващите туризма, те до такава степен са предали интересите на българския туризъм, че в момента дори не могат да водят преговори с техните наематели - концесионерите на плажа. Те се явяват по-силни и от министър, и от министър-председател", каза Драганов.

От септември ще започне работа консултативен съвет по туризма, в който ще се включат всички заинтересовани страни и който ще се ръководи от министъра на туризма, вицепремиера Марияна Николова. Задачата на съвета ще е да разработи екшън план с конкретни дейности за подготовка на следващата година, каза наскоро самата Николова. Тя увери, че и през сезон 2021 ще се разчита на българските туристи, подценявани досега. Още повече, че са възможни нови ограничения.

Новините от днес и със задна дата