сряда, 9 септември 2020 г.

Още по-ниска присъда за тираджията, убил бременната Северина и мъжа ѝ

  

Апелативният съд в Пловдив е намалил още един път присъдата на 30-годишния украински шофьор Станислав Пислар, който с ТИР-а си помете и уби на място бременната Северина Коралска и мъжа ѝ Ивайло Минчев на магистрала "Тракия". Наказанието за тираджията, определено от апелативните магистрати, е 4 години и 8 месеца, съобщи сестрата на загиналия Ивайло - Доротея Минчева.

Жестоката катастрофа стана на 28 май 2018 г. на 124-ия километър на аутобана, докато 34-годишните Северина и Ивайло пътували към София. Младото семейство живеело в Бургас. Доскоро Северина работела като фармацевт, но сменила работата си и станала представител на фирма за лекарства. Ивайло пък работел в частна фирма. Двамата чакали първото си дете. В столицата бременната в седмия месец жена трябвало да бъде на преглед. Инцидентът станал, след като Пислар, който шофирал латвийски ТИР, навлязъл в насрещното движение и ударил челно аудито, в което пътували съпрузите.

Станислав Пислар бе задържан и обвинен за това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на младата двойка и нероденото им дете, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества - марихуана, и случаят е особено тежък.

През декември 2018 г. състав на Окръжния съд в Пловдив осъди украинеца на 9 години затвор, но Апелативният съд отмени наказанието, тъй като по време на процеса на подсъдимия не бил осигурен превод от родния му украински език, а му било превеждано от руски език.

При второто разглеждане на делото от окръжните магистрати постановената присъда за Пислар бе 7 години затвор. Наказанието бе постановено при съкратен процес и намалено с една трета по закон, след като шофьорът се призна за виновен. Освен това украинецът е лишен от правото да управлява МПС за срок от 8 години. 

След като решението на Апелативния съд е получено от близките, Доротея Минчева написа гневен пост в профила си във Фейсбук, публикуваме го без редакторска намеса:

"Здравейте приятели, пиша този пост с надежда, че ще променя нещо, в една държава, в която няма закони има само гавра с хората.

Когато човек губи близки, част от него умира. Научаваш се да живееш без тях, но за съжаление никога не се научаваш да живееш с несправедливостта или поне аз няма как да се науча да живея с нея.

Както може би на някой от вас е известно, дело се води, вече 2 години и 3 месеца, срещу виновника за смъртта на Ивайло Минчев и Северина Коралска, които са моето семейство и винаги ще бъдат. За тези 2 години и 3 месеца, резултатът е безумен- намаляване на присъдата на виновния и обявяването му за невинен по най-същественото обвинение, а именно нарушаването на правилата за движение (няма да коментирам изобщо химическата експертиза, която доказва наличие на наркотични вещества в кръвта му). Как точно не си нарушил правилата, когато си минал през мантинела, блъснал си кола в насрещното платно и са загинали хора?!

Ясно е, че загубата няма как да бъде възстановена, но като един зрял и разумен човек, аз лично вярвам, че всеки един от нас трябва да носи отговорност за действията си и държавата, в която живеем, плащаме чинно сметките си и данъците си, би следвало да бъде в наша полза, а не да убие и малкото живец останал след подобна трагедия.

Тук равносметката е, че закон, който да защити опечалените явно няма или поне, ако има, не се прилага правилно.

Пиша с молба, който може и желае да ми помогне, всичко това да стигне до медиите, така както всички медии бяха силно заинтересовани да излъчат катастрофата на 28.05.2018г, нека и сега покажат какво се случва с убийците на пътя, защото всеки един от нас може да е следващия пострадал!

".

От Апелативния съд в Пловдив са съобщили пред Dir.bg, че мотивите за присъдата все още не са готови. Решението на втората инстанция не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Новините от днес и със задна дата