четвъртък, 9 юли 2020 г.

Транссексуален осъди България в Страсбург

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес България заради това, че българските власти без основателна причина са отказали на транссексуален български гражданин признаване на смяната на пола му, предаде Франс прес.

Ищецът, назован само с инициалите Й. Т., е жена, родена през 1970 г. През юношеските си години тя осъзнала мъжката си сексуална идентичност. Оттогава Й. Т. води социален живот като мъж с мъжко първо име.

От 2008 г. ищецът живее в партньорски отношения с друга жена, която родила през 2010 г. дете с помощта на изкуствено оплождане от донор. Оттогава Й. Т. и детето му се възприемат взаимно като баща и син.

През 2014 г. ищецът е претърпял операция за премахване на млечните жлези и през 2015 г. се е обърнал към районен съд с искане за смяна на първото, бащиното и фамилното си име, като и на своя пол и ЕГН в електронните регистри. Това са необходимите елементи, преди Й. Т. да се подложи на още една операция, с която да завърши промяната на пола си.

Районният съд, а след това и апелативен съд, обаче отказали да удовлетворят искането на транссексуалния мъж, след което той се обърнал към Съда в Страсбург.

Съдът в Страсбург постанови България да изплати на ищеца 7500 евро за морални вреди и 4150 евро разноски по делото.

ЕСПЧ аргументира своето решение с това, че българските съдилища мотивирали отказа си да удовлетворят искането на транссексуалния мъж за правно признаване на смяната на пола с "общия интерес". Те обаче не обосновали този "общ интерес". В резултат Й. Т. неоправдано дълго време бип поставен в "смущаваща ситуация" и изпитвал "уязвимост, унижение и безпокойство".

Новините от днес и със задна дата