Сигурно и вие имате проблем с многото неща, записани на хартия, които искате да изпратите на някой по мейл или в месинджър. Конвертирането на ръкописен текст в електронен вид от край време е предизвикателство и е обект на работа за редица специализирани софтуери.

Те обаче са доста скъпи и за повечето хора тази възможност остава непозната. Приятна изненада поднесе Google тези дни, обявявайки, че добавя нещо подобно в своето приложение Lens.

Чрез него до момента се получаваше информация за обект, който снимате, независимо дали това е предмет вкъщи или нещо на улицата. От сега нататък Google Lens ще може да сканира и ръкописен текст и да го превръща е електронен формат, използвайки и Google Notes.

За момента услугата работи само с много ясен почерк, но се очаква да има подобрения в това отношение. Същевременно за момента се поддържа и само латиница, докато в най-скоро време Google ще добавят възможност и за разчитане на други букви, включително от кирилица.

Използването е много лесно. Достатъчно е да насочите камерата си към някой ръкописен текст и да го маркирате на екрана си. След това просто го поставяте във всеки документ, където той излиза съвсем коректно, ако веднъж вече е разпознат.