понеделник, 11 май 2020 г.

ЕК: Страните от ЕС да се готвят за втора вълна на COVID-19

Представител на ЕК: Страните от ЕС да се готвят за втора вълна на ...
Страните на Европейския съюз трябва да се готвят за евентуален старт на втора вълна на коронавируса.

Това съобщи представител на Европейската комисия (ЕК).

"В съответствие с резултатите от последната оценка на риска, страните членки трябва да се готвят за втора вълна", каза той и подчерта, че европейските държави трябва да предприемат всички необходими мерки, за да бъдат подготвени за такъв сценарий.

Според представителя на ЕК, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията редовно оценява ситуацията с пандемията от коронавирус. "Нови вълни могат да се появят, дори ако текущите показват добър контрол", добави той.

От началото на пандемията повече от 4 милиона души са заразени с коронавирус в света, около 280 000 са починали. 

Преди няколко дни ръководителят на германския институт "Робърт Кох" Лотар Вилер предупреди за възможността от появата на две нови вълни от пандемията на новия коронавирус.

Според него болестта ще продължи да се разпространява, докато до 70% от населението не се разболее от нея.

"Знаем, че почти сигурно ще има втора вълна", каза Вилер.

Той добави още, че някои учени смятат за възможна и трета вълна на коронавирус.

В същото време Вилер заяви, че социалната дистанция трябва да се превърне в неразделна част от ежедневието на хората.

Случаи на заразяване с коронавирус са регистрирани в почти всички страни по света. 

Междувременно мрачни икономически данни показват пагубното въздействие на вируса.

Натрупват се доказателства за опустошителното икономическо въздействие на пандемията на новия коронавирус, когато тежко засегната Европа преминава в етап на предпазливо облекчаване на мерките за блокиране, които спряха икономиките ѝ.

Германия и Франция отчетоха големи спадове в индустриалното производство, а Великобритания заяви, че икономическата ѝ продукция ще падне с 14% тази година. Съединените щати също се очаква да обявят нови данни за безработицата, показващи милиони повече без работа.

Правителствата по света са под огромен натиск да облекчат икономическата болка, причинена от мерките за спиране на вируса, който отне повече от 263 000 живота и остави половината от човечеството под някаква форма на блокиране.

Някои европейски държави сега предпазливо облекчават ограниченията с надеждата да стабилизират своите икономики, като някои магазини и училища се отворят отново и дори германската футболна Бундеслига ще се възобнови на 15 май, макар и без зрители.

Експертите предупреждават, че социалното дистанциране ще остане необходимо, докато не бъде разработена ваксина - и правителствата имат желание да избегнат опустошителната втора вълна от инфекции.

Организацията на обединените нации (ООН) в четвъртък (7 май) отново предупреди за риска за най-слабо развитите страни в света, като изпрати нов апел за 4,7 милиарда долара финансиране, за да им помогне - освен 2 милиарда долара, които тя вече поиска.

"Най-опустошителните и дестабилизиращи ефекти от пандемията ще се усетят в най-бедните страни в света", каза генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок.

"Ако не предприемем действия сега, трябва да сме подготвени за значително нарастване на конфликтите, глада и бедността. Очертава се призракът на глада на множество места", посочи той.

Новините от днес и със задна дата