сряда, 13 май 2020 г.

COVID-19: Отново започнахме да се катерим към пик, 65 заразени за денонощие

2069 станаха случаите на заразени с коронавирус у нас, като новозаразените за последното денонощие са 65 души.

Това обяви на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб секретарят доц. Димо Димов.

От новите случаи 25 са за лечение в болница, а активните области са 12.

София отново води по статистика - с 24 случая, като има двама нови в Пета градска болница, Пирогов - 1, Инфекциозна болница - 1 и 20 амбулаторни.

Следват Благоевград с 8 случая, Видин - 6, Ямбол - 6, Плевен и Сливен - по 4-ма, Разград - 3 случая и Пловдив - 2-ма. В Кюстендил и Русе има по един новозаразен.

Има нови 9 заразени деца - в София - 6, във Видин - 1, в Разград - 2 деца.

Констатирани са 7 нови случая сред медицинския персонал - трима лекари, три медицински сестри, 1 санитар - в Пазарджик - трима, Плевен - 2, Пловдив и Сливен - по един медик.

Общо тествани досега са 60 100 души. Излекувани са нови 23-ма души. 365 лица са приети за болнично лечение, 51 са в Интензивни отделения.

Има още един случай на починал, с което общият им брой става 96. Починал е мъж на 80 г. в Пирогов, който е имал артериална хипертония и предхождаща операция на тумор на пикочния мехур. Средната възраст на жертвите от коронавирус у нас е 66.8 г.

В заключение доц. Димов обясни, че отмяната на извънредното положение от днес, не означава, че трябва да се неглижира заразата, особено в лечебните заведения, "тъй като това би имало негативно отражение в здравната система, особено в интензивните ѝ структури".

По думите му се очертават ясно епидемиологични връзки в разпространението на заразата, която се овладява чрез издирване на контактните лица.

Новините от днес и със задна дата