сряда, 13 май 2020 г.

Вдигат заплатите на сервитьори и бармани


istock
Предлагаме вдигане на минималната работна заплата в сектора от 610 лв. на 800 - 850 лв.

С колко точно ще се реши на следващата ни среща със социалния министър Деница Сачева. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, в ефира на Nova. Предложението идва след като премиерът Бойко Борисов стигна до споразумение с представители на сектора ставката за ДДС да бъде намалена от 20 на 9% като временна антикризисна мярка в помощ на бизнеса.

Все още обаче няма яснота откога тя ще влезе в сила. По първоначална информация това трябваше да стане от 1 януари 2021 г., но от НФСБ настояват тя да започне да действа незабавно. Алибегов заяви, че целта на бранша сега е да се изсветли сектора и благодари на премиера за решението.
 
„Нашият бранш никога не е работил с толкова ниско ДДС. Комуникираме си с колеги от чужбина. В Гърция и Румъния също свалиха ДДС-то. Там имаме колеги, с които разговаряме, и вече имат добри резултати“, заяви Алибегов. 

На въпрос дали след намалението на ставката ще се види понижение и на цените в заведенията, Алибегов обясни, че е достатъчно да няма увеличение на цените. По негови думи такова се наблюдава четири пъти в последните две години.


Клиентите започват да се връщат, но все още много бавно. В момента работим с 20% от капацитета си, а много заведения изобщо не са отворили, защото нямат градина или е прекалено малка“, допълни Алибегов.
 
Припомняме, че според заповед на здравния министър Кирил Ананиев градините и терасите на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване могат да работят при условие, че между масите има поне 1.5 метра разстояние.

Новините от днес и със задна дата