събота, 16 май 2020 г.

Милиардер изобрети коронавирусна ваксина и я тества успешно върху себе си

В световен мащаб търсенето на ваксина срещу COVID-19 продължава. Учените провеждат изследвания, тестват лекарства и се опитват да спрат пандемията на коронавирус, съобщава styler.rbc.ua. В Германия един от учените стигна много по-далеч. Предприемачът милиардер Уинфрид Щекер не изчака проверката и лицензирането, а си би ваксина, която самият той е измислил, пише Frankfurter Allgemeine.
Според учения тестът на ваксината е успешен и контролни изследвания показват, че тялото му започва да произвежда специфични антитела, които неутрализират коронавируса. Щекер казва, че е сигурен, че е безопасно и че действително ваксината му ще бъде ефективна.
„Сега съм имунизиран срещу SARS-CoV-2! Не беше опасно. Нямаше заплаха от заразяване за мен, нито за семейството ми, нито за моите колеги. За мен беше очевидно, че имунизацията с този протеин има защитен ефект срещу инфекция. За да спестя време, не поисках официално разрешение, но създадох рекомбинантен антиген и си направих няколко интрамускулни инжекции на лекарството “, отбеляза ученият.

Според Щекер той е използвал един компонент на вируса, който сам по себе си е безобиден. Изследователят си бил 4 инжекции в бедрото. На 26 март той си инжектирал 13 микрограма S1, на 27 април - още 13 микрограма, на 28 април - 26 микрограма, на 29 април - 39 микрограма.
По време на експеримента Щекер наблюдавал здравето си и твърди, че се чувствал отлично. Според изчисленията му един човек се нуждае от доза от 100 микрограма S1, а един 2-литров реактор е способен да произвежда до 35 грама антиген на ден, а това е достатъчно за ваксинация на 350 хиляди души.
Ученият предложи първо да се извърши опция за тестване на ваксината върху доброволци, а след това върху представители на рискови групи. Той е уверен, че ваксината му няма да има нито опасни, нито странични ефекти./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата