четвъртък, 14 май 2020 г.

Бургаският бизнес може да кандидатства за финансова помощ за справяне с последиците от пандемията

* Кметът Николов: Разчитайте на логистична помощ от Общината

Управляващият орган на ОП "Иновации и конкурентоспособност" обяви, че от 10:00 часа на 14.05.2020 г., днес, започва прием на проектни предложения за подбор по процедура: BG16RFOP002-2.073 - "Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19".

Кметът Димитър Николов призовава бургаския бизнес да се възползва от тази възможност. Екипи на Областния информационен център и Бизнес инкубатора са на разположение да съдействат на местните фирми в процеса на кандидатстване. Отворена е и гореща линия на Общината, на която могат да се задават въпроси, свързани с действащите към момента икономически мерки - 0882 274 010, които се актуализират ежедневно и са публикувани тук: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1541.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 173 000 000 лева.  Заявките от кандидатите следва да са в размер от 3000 до 10 000 лева и не може да надвишават 10 % от оборота за 2019 г. Краен срок за подаване на проектни предложения - 16:30 часа на 15.06.2020 г.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Допустими са проекти, включващи дейности, необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19.

По процедурата са допустими следните видове разходи:

1. Разходи, необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19, както следва:

- за закупуване на суровини, материали и консумативи;

- за външни услуги (вкл. режийни разходи);

- за персонал (вкл. разходи за възнаграждения и разходи за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя).

Подаването на проектните предложения е изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула "Е-кандидатстване", на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg/.

Указанията за попълване на формуляра за кандидатстване са приложени към пакета документи за кандидатстване по процедурата, а видеоразяснение може да бъде намерено на следния линк: https://www.youtube.com/watch?v=wqXdlANA11g&feature=youtu.be.

Условията за кандидатстване, изпълнение и приложения към тях ще са достъпни в ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg/, на интернет адреса на оперативната програма: www.opic.bg, както и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България: www.eufunds.bg. Въпроси могат да се задават до 2 (две) седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения в ИСУН 2020 или по електронна поща: covid19.micro@mi.government.bg.


Новините от днес и със задна дата