вторник, 5 май 2020 г.

Берлин предупреди за втора и трета вълна на инфекции с новия коронавирус

Нова жертва на коронавируса в Италия - По света и у нас - БНТ Новини
Най-висшият представител в Германия по въпросите на контрола върху болестите предупреди, че вероятно на хоризонта се задават втора и трета вълна на инфекции с новия коронавирус, предаде ДПА.

"Това е пандемия. А при пандемия този вирус ще причинява заболяване, докато не бъде заразено 60 до 70 процента от населението", каза пред репортери в Берлин Лотар Вилер, който оглавява подчинения на федералното здравно министрество Институт "Роберт Кох".

Втора вълна ще има "с голяма доза сигурност", каза той и отбеляза, че мнозинството експерти споделят това виждане, а мнозина очакват и трета вълна.

Вилер каза това в отговор на журналистически въпрос за разработването на мобилно приложение за проследяване на инфекциите в Германия. Той заяви, че подобен инструмент ще бъде необходим в хода на пандемията.

Вилер не коментира кога ще заработи приложението.

Днес според обобщение на ДПА, направено въз основа на най-новите налични регионални данни, общият брой на случаите на коронавирус в Германия е надхвърлил 164 000. Най-малко 6808 души са починали, след като са се заразили с вируса.

Вилер добави, че среднодневният брой на новопотвърдените случаи е спаднал през последните дни на между 700 и 1600.

"Това са много добри новини", каза той.

Среднодневният брой на жертвите обаче остава голям, между около 40 и 200.

Новините от днес и със задна дата