сряда, 13 май 2020 г.

Отварят островите Крит, Корфу и Родос през май

В Атина обмислят свободен достъп до Крит, Корфу и Родос Гръцкото правителство обмисля от 18 май да разреши свободен достъп до големите острови Крит, Корфу и Родос.
Остров Миконос е засегнат силно от отлива на туристи.

Пътуване към гръцките острови в момента е позволено само за сезонни работници с договор от работодателя.

Говорителят на правителството заяви пред гръцка телевизия, че се очаква мнението на специалистите, за да се разреши още от идния понеделник свободно пътуване към трите големи острова Крит, Корфу и Родос.

От  Миконос съобщават, че кризата е вируса е нанесла огромни щети на туризма на най-търсения от чужденците гръцки остров. Местният бизнес се съмнява, че тази година на острова ще пристигнат дори и постоянните гости.

В милиони се изчисляват загубите заради анулирани сватби. В последните години остров Миконос привличаше двойки от цял свят за впечатляващи тържества.Само няколко магазина на острова са отворени,няма и туристи поради прекратените круизни пътувания.

Част от хотелите няма да отворят това лято,а собствениците на известни нощни заведения също не смятат,че е рентабилно да работят през лятото.


Вчера Гърция разхлаби мерките срещу пандемията. 25% от фирмите, затворени с правителствено решение през март, заработиха от понеделник.

Всички българи, които обмислят да посетят гръцките плажове, трябва да знаят, че след завръщането си в България ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Това лято ще може да се влиза в Гърция само със здравни протоколи, изготвени от правителството и Комисията по инфекциозни болести. Всеки, който иска да пътува до южната ни съседка, ще трябва да има здравен сертификат, издаден до 72 часа по-рано. В него трябва да пише, че не е носител на заразата.

Тази година в хотелите в Гърция няма да има бюфети, а само сервиране по стаите от онлайн каталог. Той ще се изпраща на туристите по мобилен телефон. Шезлонгите на плажа ще имат покритие за еднократна употреба, а задължителната дистанция между чадърите става 2 метра.

Носенето на маски и ръкавици в затворени помещения и по време на пътуване остава задължително. Във всеки хотел ще има лекар, който ще преценява дали туристите да бъдат тествани за вируса. Във всяка туристическа зона ще има „карантинен хотел“, където ще бъдат настанявани носителите на заразата.

Капацитетът на полетите до, от и в Гърция ще се възстанови напълно. За полети до четири часа няма да се сервира храна за пътниците, а само пакетирани закуски.


Новините от днес и със задна дата