четвъртък, 14 май 2020 г.

Родните болници въртят опасна шашма с коронавируса

В столичната Регионалната здравна инспекция получаваме много сигнали. Имаме и такива за болници, които връщат пациенти без COVID-19. Това заяви директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев, по време на среща във Военномедицинската академия с шефовете на софийските лечебни заведения, предаде в. Монитор.
Директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев „Не трябва пациентите да си плащат тестовете за позитивиране или отрицание на коронавирус“, категоричен е д-р Пенчев. По думите му становището, както на директорите на болници, така и на щаба и на столично РЗИ, е по никакъв начин да не се разделят болните на такива с коронавирус или на болни от друго заболяване и суспектни за коронавирус.
„Всеки ръководител на лечебно заведение носи индивидуална отговорност и трябва да направи организация вътре в лечебното заведение, за да няма такива проблеми“, уточни д-р Пенчев. На свой ред директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви резултатите от ново изследване на Европейския център по заразни заболявания, което показва, че средния процент за Европа на заразен персонал е 13,6%. Най-високи стойности показва Ирландия, където 29,9% от случаите са на заразен медицински персонал.
„Така че, нека не звучи като оправдание, но нашите показатели, които в България към момента се задържат на 11%, са т.нар. златна среда“, заяви проф. Балтов. В „Пирогов“ вече от два дни се правят PCR тестове на всички пациенти, които трябва да бъдат хоспитализирани. „За първите две денонощия не сме установили заразоносител. Надявам се това да продължи и в бъдеще, защото все пак това е превенция и защитна стена, както за персонала, така и за останалите пациенти, които влизат в болницата“, обясни проф. Балтов. Той уточни, че тестовете са за сметка на „Пирогов“.
„Мисля, че България се справяше и продължава да се справя много добре с тази ситуация. Мерките, които бяха предприети бяха изключително навременни. Свършиха си работата и благодарение на всички българи, които спазваха тези мерки в продължение на два месеца. Тази дисциплина имаше ефект и не случайно имаме толкова малко смъртни случаи.

Това обаче не означава, че едва ли не няма коронавирусна инфекция, защото ако дойдете в „Пирогов“ или попитате моите колеги, които в момента са заразени и се лекуват, ще разберете, че такава инфекция има и това не е един прост грип.
Но благодарение на мерките и на това, че те се разпускат постепенно, има резултат. Вижда се, че всичко е добре обмислено и преминаването към по-нормален ритъм на живот се случва плавно. Това е начинът, защото заболяването няма да изчезне, а ние ще трябва да се научим да живеем с него“, каза още проф. Асен Балтов.

Новините от днес и със задна дата