събота, 2 май 2020 г.

Скандал в Бургас! Медицински сестри напуснаха заради коронавируса, а сега искат пари

Скандал тресе Бургас! Медицински сестри напуснаха заради коронавируса, а сега искат... СНИМКА - 0
Медицински сестри от Спешно отделение възмутени от напуснали колежки, които искат по 1000 лв. 20 медицински сестри от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас разпространиха отворено писмо към свои колежки, които напуснаха отделението, но претендират да получат по 1000 лв. от средствата на Министерството на здравеопазването, пише "Труд".
От няколко дни три медицински сестри, които през март са депозирали молбите си за напускане, не спират да се оплакват в социалните мрежи, да търсят медийни изяви и да твърдят, че били ощетени. Днешното участие в ефира на БТВ на една от тях – Евелина Костадинова, провокира и острата реакция: „Да дезертираш, когато е напечено. Но ние ги разбрахме. Страх, паника, трудно положение. Те си знаят. Нямаха търпение да напуснат. Намериха си смени за оставащите дежурства. Платиха си ги в кеш… Но след страха, успокоили се и безтревожни, дойде ред на комплексите, личните битки и жаждата за внимание. Това вече не го разбираме!“, се казва в писмото на сестрите от Спешно отделение.
То завършва така: „С умора и надежда от 20 медицински сестри, останали на фронтовата линия в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас, които знаят кои са и защо са тук“. За работа със съмнителни и доказани пациенти с КОВИД-19, УМБАЛ Бургас получи средства за 70 души, съобщиха от болницата. Част от тях са разпределени на работещите в Инфекциозно отделение, които до момента лекуват всички тези пациенти. За Спешно отделение е определена квота от 40 души. Списъчният състав на отделението обаче е по-голям и целият екип взима решението сумата от 40 000 лв. да бъде разпределена между всички по равно.
„Решихме, че така е редно. Лекари, сестри, санитари, всички, които работим тук към 1 април, всички сме получили от тези средства. Колегите изтеглиха от своите пари и дадоха на другите, които работеха наравно с тях, но не отговаряха на критериите на министерството. Това е прекрасен жест от тяхна страна и им благодаря!“, обясни д-р Здравка Инджова, началник Спешно отделение. Получава се сумата от 820 лв. на човек. Не получават пари единствено напуснали три сестри – Евелина Костадинова и още две. Молбата за напускане на Евелина Костадинова е подадена още преди извънредното положение. Половината м. март тя е в отпуски и болничен, на работа е от 16 март, но е категорична, че ще се махне, защото ѝ е тежко.

Останалите две сестри още от първия ден на извънредното положение заявяват, че няма да останат, защото ги е страх от коронавируса, подават си молбите, а за оставащите дежурства търсят колежки, които да ги сменят. Затова екипът на Спешно отделение решава, че не им се полагат по 1000 лв. и е възмутен от поведението им и неоснователните претенции.
Решението е предадено на ръководството на болницата, което застава зад работещите в Спешно отделение.
За допълнително материално стимулиране на работещите по време на пандемията освен по 1000 лв. за 70 души от МЗ, са отпуснати още 35 000 лв. от общинския съвет, както и 11 000 лв. от дарител-физическо лице. Те са дадени на служители на реанимация, лаборатории, рентген – още 46 души. Като допълнително материално стимулиране през април ще бъдат разпределени и 20 000 лв., но само на екипа на Инфекциозно отделение. Те също са дарение с изрична воля на дарителя.

Новините от днес и със задна дата