вторник, 19 май 2020 г.

Премиерът коментира интервюто на Бенатова с ген. Мутафчийски и каза с какви декларации ще пътуваме в чужбина

Министър-председателят обяви колко е загубила държавата до момента заради пандемията по време на брифинг в Министерски съвет.
"Загубите на българската икономика към момента са към 3,5 млрд., но това което финансовият министър казва, че в средата на юни горе долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами или да си помогнем с кредит", каза той. Премиерът и транспортният министър обясниха и какви по-точно са декларациите за напускане на страната към Сърбия, Гърция и Румъния.
"Декларациите приличат на тези на КПП-тата. Единственото, което е важно е телефонният номер, за да може да свържат с лицето, ако е имал контакт със заразени. Декларациите са съгласие, че лицата са уведомени за обстановката, осъзнават риска и са готови да го носят. Ако се разболеят и бъдат поставени под карантина, са осведомени", заяви премиерът.
"От 25-ти отпада карантината за всички шофьори на товарни автомобили, влизащи в страната, както и за тези, които пребивават в страната", обяви министър Желязков. Борисов направи коментар и за интервюто на шефът на Националния кризисен щаб Венцислав Мутафчийски с журналистката Миролюба Бенатова.
"В България няма добро ненаказано. Ние сме единствената държава, в която няма одобрен жив политик. Започваме да ги тачим, когато ги обесват, убиват. Д-р Мутафчийски, това е най-точната дума за него - доктор, направил е стотици хиляди операции, маса народ е спасил. Нито аз съм се възползвал от неговите успехи. Обедини щаба. Кунчев, Кантарджиев свършиха много работа", посочи премиерът.

"Можете да си ги пуснете, но всички хвалиха България как се е справила. Може и да ни осъдят, но според мен Мутафчийски заслужава едно човешко "благодаря". И аз като всеки човек, като легна на операционната, ми прави какво ли не. След такива въпроси се изпускам и много ме е яд. Аз имам вродено чувство за скромност и справедливост и обяснявам кое се дължи на мен, защото ми писна от подобни въпроси. Дали ще осъдят Курц? Трябва да осъдят всички политици. Само от Северна Корея не съм чул изказване. Единственият, който ме е подкрепял през цялото време, беше Мангъров. Мутафчийски си свърши работата и продължава да си я върши. Направихме много, а сега искаме да направим и още", довърши Борисов.
"Като четох материала на НАТО ми се изправя косичката, където е късичка. Ако чета само тоя документ, с графики и всичко останало. Или ако чета това на СЗО", каза още той.

Новините от днес и със задна дата