петък, 8 май 2020 г.

Васил Божков от Дубай: Бях 2-3 седмици в затвора "Ал Ахбар", сега съм в апартамент под наем

                                   Снимка: "Булфото"
Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков даде интервю по телефона от Дубай за bTV тази сутрин.

Той потвърди, че се намира в арабската държава от края на месец януари и сега живее в апартамент под наем. Преди това обаче прекарал е около 2-3 седмици в затвора "Ал Ахбар“.

„Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти“, заяви собственикът на "Нове холдинг".

Божков разказа, че няма никакви ограничения, разхожда се свободно по улиците и то без охрана, но ако не може да напусне страната, защото най-вероятно ще бъде арестуван.

И допълни, че би имал притеснения за сигурността си, ако се върне в България.Той обяви, че не е избягал от страната, а заминал по работа. Щял да се върне в "подходящия момент“. По думите му това би се случило най-рано, след като делото влезе в съда.

"Аз съм невинен. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение“, беше категоричен той.

По повод обвиненията срещу него за нерегламентирани контакти с членове на Комисията по хазарта, които покровителствали бизнеса му в "Еврофутбол", той заяви:

"Това с Комисията по хазарта, аз никога не съм имал контакти, всичките ми контакти по този бизнес са били с Влади Горанов. За което имам безброй доказателства. Законът не се тълкува, той се изпълнява. При едни правила – данъкът е един, при други правила – друг. Затова тотото е плащало един данък, а ние друг“.

Божков добави, че в апартамента живее с Георги Попов, който притежава 87% от акциите на ФК "Левски".

„Той е добре, вчера празнувахме имения му ден. Голяма компания бяхме. С наши познати, не бяха българи“, уточни Божков.

Бизнесменът посочи, че не се е срещал с представители на българските власти в Дубай, но най-вероятно е имало такива. Божков добави, че от българската прокуратура не са правили опити да се свържат с него.

„Аз си вдигам телефона, не знам защо прокуратурата не се опита да се свърже с мен“, посочи още той. 

Чувал се със сина си, който е обвинен за пране на пари, но е на свобода. Със съпругата си Елена Динева обаче няма връзка, тъй като тя е в ареста. По думите тя е държана като заложник на базата на показанията на един свидетел.

"Невинни хора ги държат в ареста", изтъкна той, като добави, че всички, които го познават ги е страх, защото са заплашени, че може бизнесът им да бъде унищожен и с тях "да се случи това, което с Васил Божков".

Затова и никой българин не искал да говори с него. Имал обаче "доста богати" чужди приятели, които му давали пари.

"Един милион, пет милиона", каза той, като отрече, че му помагат руснаци.

Бизнесменът обяви още, че вече е подал искове в Лондон и ще съди държавата заради унищожаването на неговата колекция.

Васил Божков заяви, че е готов да продаде или подари акциите на ФК "Левски" и обвини премиера Бойко Борисов за съдбата на му.

Човекът, който издържаше "синия" клуб около година до януари 2020-а, коментира бъдещето на отбора, което изглежда никак не розово. В последните дни бе поискана и помощ от премиера Бойко Борисов под формата на заем или кредит от държавата - безпрецедентен ход в историята.

Причината е, че клубът е на ръба на фалит, не е плащал заплати от близо 3 месеца и има големи задължения. Само към НАП те са близо 5 милиона лева.

Борисов обяви на брифинг във вторник, че "е готов да помогне", но не и при този собственик. Притежател на 87 процента от дяловете в клуба е Георги Попов, съдружник на Божков.

"Бих направил за Левски всичко, за да бъде добре - каза в телефонно интервю обвиненият в няколко нарушения на закона Божков. - Аз съм готов да дам акциите на всеки един, само да бъде спасен клубът. Защото кой унищожи Левски - всеки знае. Борисов унищожи Левски, защото унищожи компаниите, които издържаха клуба, и то го направи незаконно.

Той помагал... Вие чули ли сте Борисов някога да е дал една стотинка лична за нещо? С парите на народа... и после - "аз дадох".

Как ще помогне сега на Левски? Ще даде кредит? И кой ще го върне този кредит? Или ще намери друг идиот, който да издържа Левски, за да го арестува и него един ден?

Казват - "ще помогнем, ако се смени собствеността на клуба". Това отново е натиск за отнемане на имущество, инвестирал съм 25 милиона лева за по-малко от година в Левски. И клубът щеше да е добре, нямаше да има проблеми.

Акциите бих ги продал на сериозни инвеститори или бих ги подарил на който ги иска. Аз за Левски нищо не мога да направя повече в този момент. Единственият вариант е да се прегледа внимателно закона, да се отменят всички незаконни акции и компаниите, които издържаха Левски, да продължат да го издържат.

Ще дам акциите, не ми трябват в такава ситуация... но занапред Левски по такъв начин бъдеще няма. И на феновете бих ги дал, стига да могат да издържат клуба.

Не съм искал извинение от феновете на Левски, няма за какво. Благодарен съм им за това, което направиха по време на карантината като помощ на клуба."

Васил Божков призна, че е говорил по телефона с директора на Левски Павел Колев и с баскетболния треньор и фен на "сините" Константин Папазов, който има амбиции да бъде преносител на акциите на клуба.

Той отказа да отговори на въпрос дали влизането му в Левски преди 14 месеца е било принудително, като го "остави за следващ разговор".

Новините от днес и със задна дата