сряда, 13 май 2020 г.

Разследват лидера на „Възраждане” за присвояване на партийни 1 млн. лв.

Окръжната прокуратура във Варна разследва председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано повод излъчени два репортажа от разследване на Нова телевизия за това как партия "Възраждане" харчи партийната си субсидия от 1,6 милиона лева, въпреки че основното ѝ предизборно обещание беше, че ще се откаже от нея. Лидерът на партията Костадин Костадинов се оправда, че бил принуден да я вземе, защото законът го задължавал.

Разследването трябва да установи дали длъжностното лице от ръководните органи на партия "Възраждане" е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията.

Ще бъдат проверени изнесените в разследването на Нова телевизия факти по придобиването на имоти от лице от ръководството и свързани с него лица, както и движението по партийните сметки на ПП "Възраждане" - постъпления и преводи към други сметки, уточняват от прокуратурата.

Радвам се за това и силно се надявам, че като разследването приключи и се докаже нашата невинност, да имаме възможност Нова да излъчи опровержението ни.. До края на седмицата ще внесе искови молби срещу Нова телевизия и Васил Иванов за клевета и набеждаване. Също ще искам и право на отговор, макар че не очаквам да го получа. Имаме шест одита, правени от 2017 досега. Тези документи са на сайта на Сметната палата и могат да бъдат проверени. Това не ме изненадва това е откровена политическа поръчка срещу мен и "Възраждане", коментира Костадин Костадинов за "24 часа"


Новините от днес и със задна дата