петък, 8 май 2020 г.

В 11 области на страната безработицата надхвърля 10%

Очакват два пъти по-висока безработица | Вестник "ДУМА"

В месеца на обявяване на извънредното положение - март, в 11 области безработицата надхвърля 10 процента при 6,7 на сто средно за страната.

Това съобщиха от Агенцията по заетостта. Най-високо е равнището във Видин - 14,9 процента. На другия полюс е София-град с 2,3 на сто безработица. Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по седем безработни.

Данните сочат, че средното покачване на безработицата през март спрямо февруари е половин процент. Най-рязко се е повишило нивото ѝ в Благоевград - с 0,9 на сто, а най-малко в Кърджали - с 0,2 на сто.

Най-много безработни - по 19, се борят за едно свободно работно място в Сливен, а най-малко,съответно по трима, в Бургас и Варна.

Главният експерт "Пазар на труда" на КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че безработицата през март не е единствено сред ниско квалифициран персонал със средно и по-ниско образование:


"Процентът на регистрираните безработни с висше образование е 17,1 процента. При близо 40 хиляди лица, които са се регистрирали през месец март, 57,9 процента са жени. Повече от 40 процента са лицата, които са на възраст над 50 години", посочи Тодорова.

Новините от днес и със задна дата