сряда, 29 април 2020 г.

Компания обяви кога ще бъде готова с ваксината за Covid-19

Американската фармацевтична компания Pfizer Inc. обяви, че до есента може да разполага с коронавирусна ваксина, готова за употреба при спешни случаи, ако се окаже, че разработваната от нея ваксина е безопасна при провежданите тестове, съобщава "Уолстрийт джърнъл".
Тестването на ваксината, което вече е започнало в Германия, може да започне и в САЩ още през следващата седмица, ако получи разрешение от американските здравни регулатори, заяви в интервю за финансово издание главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.
Резултатите от проучването може да станат факт още през следващия месец, допълни той. Pfizer обаче ще трябва да направи повече тестове, за да се увери, че ваксината работи безопасно.
Ако всички тестове се окажат успешни, компанията може да започне разпространението на ваксината при спешни случаи тази есен и да получи одобрение за широко разпространение до края на годината, посочи г-н Бурла.
Според него Pfizer вече се подготвя да започне производството на коронавирусната ваксина в САЩ и Европа.
За бизнес телевизия CNBC Албер Бурла каза, че Pfizer планира да инвестира 650 милиона долара в разработването на ваксината и на лечение на коронавируса, като компанията има за цел да достави няколко милиона дози още тази година и много повече през 2021 година.
Миналия месец Pfizer обяви, че си партнира с немската компания bioNTech в опит да бъде създадена ваксина за Covid-19.

Новините от днес и със задна дата