сряда, 29 април 2020 г.

Длъжници със запор, теглят до 610 лева от сметката си

Хората с дългове към държавната хазна, чиито банкови сметки са запорирани преди началото на извънредното положение, може да теглят само по 610 лв. на месец от сметката, по която получават заплатата си, пише "Труд".
По време на извънредното положение принудителното събиране на налози е спряно, но наложените преди това запори на банкови сметки не са отменени, обясниха от НАП. Освен това за периода на спиране на принудителното изпълнение продължава да тече лихва за борчовете към държавния бюджет, която в момента е в размер на 10%. Със закона за извънредното положение, сумата от месечните доходи на хората с дългове към хазната, която не може да бъде пипана от публичните изпълнители на НАП, беше увеличена от 250 лв. на една минимална заплата, т. е. в момента е 610 лв.
Тази промяна влезе в сила на 9 април. По време на извънредното положение от НАП не образуват изпълнителни дела срещу длъжници, освен в особено важни случаи, и не налагат запори на банкови сметки. От НАП не организират и търгове за продажба на имущество на длъжници. Но на много хора сметките са били запорирани още преди 13 март, когато беше въведено извънредното положение.
Ако сега човек със запорирана сметка получи 1500 лв. заплата, може да изтегли от нея до 610 лв. на месец, а останалите пари се трупат по сметката и не могат да бъдат изтеглени нито от него, нито от НАП. Като този праг за теглене от сметката до 610 лв. важи за общата сума от получаваните доходи от заплати, пенсии, стипендии, граждански договори и хонорари. Веднага след края на извънредното положение цялата натрупана сума по сметката на длъжника може да бъде взета от НАП, за да покрие борчовете му към хазната.

Затова в момента законът за извънредното положение позволява на хората по желание да дадат възможност на публичните изпълнители на НАП да взимат от банковите им сметки определени суми, например получените месечни доходи над 610 лв. Това е добър вариант за длъжниците, защото като изплащат борчовете си върху тях няма да се трупат лихви. При фирмите ситуацията е малко по-различна.
Фирмите, чиито сметки са запорирани от НАП, имат право да договорят с приходната агенция разрешение да правят неотложни разходи. Така могат за използват част от приходите си по блокирани сметки за плащане на заплати, ток, наем, материали и т. н., а останалата част от приходите се събира от НАП за покриване на задълженията им към хазната.

Новините от днес и със задна дата