вторник, 14 април 2020 г.

СЗО ни попари жестоко за защитните свойства на БЦЖ ваксините срещу COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) излезе с официално изявление, в което настоя да опровергае всички твърдения, че ваксината срещу туберкулоза известна у нас като БЦЖ, не може да е каквато и да е защита срещу опасната зараза COVID-19, пише "Труд".
В комюнике от централата на СЗО в Женева се посочва, че „две клинични изпитания, свързани с този въпрос са в процес на провеждане” и организацията „ще оцени наличните данни, след като те бъдат достъпни”.
Междувременно „при липсата на съществени доказателства, СЗО не препоръчва използването на ваксината БЦЖ като средство за превенция на COVID-19”, се казва в официалното съобщение на централата в Женева.

Едновременно с това СЗО продължава да препоръчва използването на ваксината при новородени, в страни или условия с повишен риск от туберкулоза. Назначените от световната организация изследвания са формулирали два протокола, по които да се извършват клинични изпитания с ваксината БЦЖ, върху здравни работници, които работят с пациенти, заразени от COVID-19.

Новините от днес и със задна дата