понеделник, 27 април 2020 г.

Доц. Мангъров: Заразените от COVID-19 у нас са 100-200 пъти повече, излекуваните не са излекувани, минало им е

"Заразените с коронавируса в България вече са няколкостотин хиляди, тоест със 100-200 пъти повече от обявените", това заяви началникът на детското отделение в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров в предаването "Лице в лице“ по bTV.

"При тази смъртност, която в началото се предвиждаше - между 2 и 4%,  досега трябваше да имаме между 6-7000 и 12-13 000 починали. Е, няма ги тези хора, няма камиони с трупове. В нашата страна са умрели 56 души (по последни данни от тази вечер те вече са 58 - б.р.)", допълни той.

Според него причината е, че тестването, което прилага Националният оперативен щаб (НОЩ), според него е като „ловене на мухи“.

"Като ходим всеки ден да ловим тук една муха, тук друга, досега сме хванали само 1000 и няколкостотин, а те са много повече. Е, какво правим - седим и ловим мухи", добави той.

"Коронавирусът е една вирусна инфекция, тя е самоограничаващо се заболяване, тоест - нещо, което минава от самосебе си. Тия, които казват, че са излекувани, те не са излекувани, те са хора, на които им е минало. На тези, които са били в достатъчно тежко състояние, за да се нуждаят от дихателна продкрепа, кислород, те са са били държани живи, докато не преодолеят това състояние, в което са изпаднали, и на някои това не се е случило", каза още лекарят.

По думите му това заболяване трябва да бъде посрещнато от най-младата и най-здравата част от населението - от децата и родителите им. Според него дори да се разболеят, "няма какво толкова да им се случи".

Сега като се отвориха парковете, хората ще се размешат, за да изградят имунитет и да не тръгне епидемията от старите и болните. Ако инфекцията тръгне от другата страна - при възрастните, там ще има много жертви, обясни той.

"Трябва да се пуснат здравите и младите да се омесят, за да изградят имунитет и да не тръгне епидемията от старите и болните", препоръчва доц. Мангъров, който смята, че правителството е постъпило правилно като не е затворило църквите за великденските празници.

При последния си разговор с премиера Борисов той се е опитал да му обясни всички тези неща и сега вижда в отварянето на парковете и отпускането на мерките правилни действия, макар и не със скоростта, която иска, защото „щабът го е страх“.

Според него паниката, обхванала света, не е медицинска.

"Всякаква друга може да е - политическа, икономическа, добави още той. Всички тези неща се опитах да ги обясня и на премиера Борисов. Хубаво е да се отворят и стадиони, фитнес зали. На тези места ходят здрави и силни хора, хубаво е те да се омешат. Явно никой от щаба не спортува...Това не означава, че трябва да съсипеш всичко, защото те е страх да носиш отговорност, като не можеш да я носиш, иди си и нека някой друг, който може да я носи, иначе не си за тази работа“, заяви Мангъров по отношение действията на щаба.

По неговите думи и преди е имало случаи, когато се е налагало лекарите да делят един респиратор на двама пациенти, както сега гледаме по новините, но тогава медиите не са показвали и затова не е имало паника сред хората.

"Швеция продължава да следва своята философия, не се е отказала от либералния си подход. Аз мисля, че тя ще излезе най-леко от кризата. В Швеция има множество хора, които са на 80-90 г. с големи пенсии, които се отглеждат в домове за възрастни хора. И ако в един такъв дом влезе коронавирус, става това, което ако в едно родилно отделение има някаква инфекция. Миналата година от 20 новородени 11 починаха в София при вътреболнична инфекция, тогава никой не обърна внимание", изтъкна специалистът.

Новините от днес и със задна дата