вторник, 14 април 2020 г.

СЗО огласи данни за липсата на имунитет при преболедували коронавируса

От Световната здравна организация заявиха, че не всички, които са преболедували инфекцията с новия коронавирус, имат антитела, с които да се преборят с евентуално повторно заразяване, и се пораждат опасения, че пациентите може да не развиват имунитет, след като оздравеят от COVID-19, предаде CNBC.
"По отношение на възстановяването и повторното инфектиране, смятам, че нямаме отговори. Това е неизвестно", посочи д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации на СЗО, на пресконференция в централата на организацията в Женева.
Предварително проучване върху пациенти в Шанхай е установило, че при някои от тях не се установява имунна реакция с антитела, докато при други тя е много силна, коментира д-р Мария ван Керкхове, водещ учен по COVID-19 в СЗО.
"Отделен въпрос е дали пациентите, които са показали силна реакция с антитела, са имунизирани срещу повторно заразяване", допълни тя. Д-р Райън отбеляза, че има въпроси по това дали вирусът може да се активира отново, след като пациентът се е възстановил и тестовете му за Covid-19 са отрицателни.
"Има много причини, поради които можем да видим реактивиране на инфекцията - същата инфекция или с друг инфекциозен агент", каза още той. По думите му, като цяло има много случаи на вирусна инфекция, при които някой не е изчистил напълно вируса от организма си. Някои пациенти може да изчистят основната инфекция, но да развият вторична бактериална инфекция.

Новините от днес и със задна дата