вторник, 14 април 2020 г.

19 нови заразени и още 4 жертви на коронавирус за последните 24 часа

За последните 24 часа 19 са новите случаи на заразени с коронавирус, от които 9 души са приети в болница. Няма нова област в разпространението на заразата. Общо случаите в страната за 695, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.

Заразените сред медиците са 37 души. Последно положителен тест е дала акушерка на 43 години от Центъра за спешна медицинска помощ. Масовото тестване на персонала продължава, като вече половината са тестувани. 

Излекувани са 81 човека. Сред тях има 10 нови - 8 мъже и 2 жени. Те са: един човек от Военномедицинска академия в София, петима от Варна, двама от Бургас и по един от Сливен и Добрич. 

Починалите са 35, сред които има 4 нови случая, последният в Смолян. Това са мъж на 43 години от Пещера с придружаващи заболявания  диабет и хипертония, мъж на 68 г. в "Пирогов" с хронична бъбречна и мозъчно-съдова недостатъчност, мъж с хронични заболявания от Смолян на 85 години и жена на 73 години с онкологично заболяване, диабет и сърдечна недостатъчност пак там. 

В болница са настанени 194 души. В София са 122 хоспитализирани. 28 от тях са в интензивно отделение.

Ген. Мутафчийски изказа благодарност на Американското посолство, което дари 6500 PCR теста, които вече са на митницата и се освобождават. 

"Мерките в цял свят с една две седмици следват нашите стъпки, колкото и претенциозно да звучи - това е факт. Има тревожни сигнали от Русия и Турция. Във Франция се говори за отхлабване на мерките, при нас никога не е забранявано това - позволено е събуждането на строителния бизнес. Същият дух е в Австрия, отварят магазините, които при нас не са били затваряни. Масово се обявява продължаване на извънредното положение. Бяхме много критикувани за това да препоръчаме удължаване за още 1 месец, но това е балансиран подход, който ежедневно се коментира. Няма начин да се удовлетворят претенциите на всички, трябва ни най-добрата формула" , коментира ген. Мутафчийски.

Той напомни, че министърът на здравеопазването е разширил заповедта си и вече в страната има 11 нови лаборатории за PCR тестове. 

"Това дава още по-голяма възможност за обхващане на по-големи групи от населението за тестване при поява на огнище", допълни той. 

Относно акцията в Банско, началникът на щаба обяви, че са тествани 4000 граждани, като може да се увеличи броят им. 

"Интересно е , че от 344 проби - 28 са положителни, което е 8,4 процента от изследваните. В момента са с активна инфекция само трима, с изкарана инфекция - 17 души и преболедували сравнително скоро са 8 души. Фактът, че около 8 процента са имали среща с вируса, къде по-скоро, къде отдавна значи, че ние не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, за да е на най-ниска цена. С възможно най-малко жертви, най-малко претоварване на болниците и т.н. Интересно е ако сравним резултатите с Германия в град с мерки като при Банско - при тях средният процент на положителни проби е 16", допълни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

В армията продължават проучванията, съобщи ген. Мутафчийски. От кораба, който се завърна в наши води, няма положителен военнослужещ. Всички военни се освобождават за домашна карантина като останалите български граждани. 

В момента много активно върви подготовката, най-вече на Министерството на здравеопазването, за режим на възстановяване на  ваксинацията на новородените и женските консултации. Това трябва да се случи след празниците. Следва постепенно отваряне на болниците за планови консултации и лечения. Хемодиализи и спешни манипулации не са забранявани, както и химиотерапия и онкология, напомни ген. Мутафичйски. Сега се изработват механизмите, по които болниците ще подновят своята дейност за обслужване на населението, обобщи той. 

"По закон и до сега е било възможно личните лекари да отлагат до три месеца имунизацията заради грипни епидемии и др.  Никое дете няма да изпусне никаква имунизация, още повече , че всички препарати са налице. Независимо, че работим в обстановка на пандемия, нещата не се ограничават само до коронавирус. Ние имаме 243 случая на морбили, например - в Перник, Монтана, Пазаржик, райони, които наблюдаваме. Имаме 10 300 случая на варицела. Инфекциозната заболяемост си върви и сме длъжни да работим и там", напомни Ангел Кунчев. 

Ген. Мутафичйски уточни, че в момента на ден се правят по около 200 изследвания. Затова са призовани да се включат и личните лекари. До сега само инспектори от РЗИ са участвали в тестуването.

"Ако се включат и личните лекари ще може повече тестове да се правят за ден. Хората на РЗИ не могат да работят само за Благоевград и Банско. Но личните лекари сами решават дали да се включат, никой не може да ги задължи. Но ще бъдат поканени" каза още Мутафийски. 

Той допълни, че в Бургас, Стара Загора и София вече са започнали срезови проучвания.  

Около 76 хиляди са лицата под карантина в страната. Те са предимно завърнали се от чужбина и контактни със заболели лица. По време на карантината има 3-4 внезапни проверки от страна на полицията, за да се контролира спазването ѝ, напомни началникът на щаба.

Заразени с коронавирус са най-малко 7 деца. Те са без сериозни увреждания. Най-малкият пациент - на 1 година, е клинично здрав, но още е в болница, защото не е потвърдено окончателно, че е изчистен от вируса. Неговите родителите са изчистени от вируса, но детето все още не, макар да е без клинични оплаквания.

"Имах личен и-мейл от майката, която ме молеше да съдействам да си го приберат вкъщи, само че... обществото е изключително чувствително, когато става дума за толкова малко дете. И моята препоръка е да се въоръжат с търпение", сподели ген. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата