четвъртък, 23 април 2020 г.

Открити са мъртви птици на плажа в Бургас

Открити са мъртви птици на плажа в Бургас. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. От там уточняват, че сигналът е получен преди три дни. В него се съобщавало за мъртви птици.

"Веднага предприехме оглед на място, но за съжаление не можахме да ги открием. Едва на следващият ден след уточняване на точното местоположение открихме остатъци от четири птици, от които само една беше по-запазена. Птиците бяха от вида средиземноморски буревестници", обясниха от БДЗП. Но не дават пояснение на това, защо са предприели оглед със закъснение от три дни.

По птиците е нямало видими следи от рибарски мрежи, мазут и други външни белези, които категорично да сочат за причините за смъртта.

За съжаление птиците бяха в доста лошо състояние след три дни на плажа, така че не може да твърдим дали са загинали от естествена смърт или причините са свързани с човешка дейност, казаха от БДЗП.

Орнитологът д-р Петър Янков каза, че в последните дни около 24 000 от тези птици гонят пасажите с риба в Бургаския залив и при толкова големи струпвания е естествено да има и жертви сред тях.

Разбира се, възможно е някои да са загинали от рибарските мрежи в залива, но бройката мъртви птици не е такава, че да предполага нещо по-различно от обичайната смъртност за такава висока численост, добави той.

Средиземноморският буревестник е малка птица с размерите на гълъб, разпространен по Средиземноморското крайбрежие. У нас долита понякога в многочислени ята за изхранване през Босфора и често следва пасажите риба.

Новините от днес и със задна дата